Helgesen varsler tiltak mot plastforsøpling

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) antyder at flere enkelttiltak er på trappene mot plastforsøpling. På Stortinget er utålmodigheten stor.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.
  • Mats Rønning
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Stortingsmeldingen om avfallspolitikk er først ventet i juni, noe Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener er for sent.

– Det er valg til høsten. Meldingen vil i praksis være trukket tre uker etter at den legges fram, sa Arnstad i Stortingets spørretime onsdag.

I siste stortingssesjon før valg blir alle saker som ligger igjen i Stortinget automatisk trukket, påpeker hun.

– Helgesen legger altså fram en melding han vet ikke kommer til å bli behandlet. Det er spekulativt, sier Arnstad til NTB.

– Stor vilje

Representanter fra flere partier poengterte i stortingssalen at det er stor vilje til å finne gode nasjonale tiltak mot plastforurensning.

– Plastforurensning i havet er verdens kanskje raskest voksende miljøproblem. Utfordringen er plast fra land, men hovedsporet må være internasjonalt, sa Helgesen.

Han utelukket ikke at stortingsmeldingen kan komme til å bli lagt fram tidligere enn anslått, men understreket at enkelttiltak kan komme langt raskere.

– Men det er ikke tjenlig å legge ut enkelttiltak etter enkelttiltak uten å se dem i sammenheng, sa Helgesen.

Vil ha milliard

Blant tiltakene som kan komme før, er innføringen av et EU-direktiv som fastsetter mål om plastreduksjon. Vrakpant på kasserte småbåter samt en kommunal ekstraavgift som skal begrense lokal plastforurensning i naturen, er andre mulige tiltak.

Venstres Ola Elvestuen viste i sitt spørsmål til at 800 millioner tonn plast hvert år ender i havet, og at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet, målt i kilo.

Greenpeace mener regjeringen bør legge 1 milliard kroner på bordet til internasjonale tiltak mot plastforurensning.

– Konkrete tiltak er bra, og vi forventer grep mot både kunstgressbaner, klær og fiskerisøppel her i landet. Men ettersom problemet er globalt, bør Norge også hjelpe andre land, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Publisert: