KrF kaller «Tesla-avgiften» et løftebrudd

Kristelig folkeparti sier regjeringens forslag om å innføre en ny engangsavgift på de tyngste elbilene bryter med avtalen på borgerlig side. 

En såkalt "Tesla-avgift" er mot avtalen på borgerlig side, mener Krf. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Krfs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier til NRK at dersom lekkasjen fra statsbudsjettet stemmer, er den nye avgiften et brudd på avtalen de fire borgerlige inngikk i mai 2015. Han sier at partiene har hatt en samlet enighet knyttet til bilavgifter.

Aftenposten meldte onsdag at regjeringen vil gjøre tunge elbiler opptil 70.000 kroner dyrere. Ifølge avisa skal den nye avgiften beregnes ut fra bilens vekt, noe som ifølge lekkasjene gjør at den hovedsakelig vil ramme Tesla-eiere. Det er fordi det er de eneste modellene på markedet i dag som er tunge nok til å bli omfattet av avgiften.

I avtalen mellom de fire borgerlige partiene står det blant annet at fritaket for engangsavgift for nullutslippsbiler skal forlenges til 2020.

– Vi har vært opptatt av at elbilfordelene skal videreføres til 2020. Det er for å få en omlegging av bilparken og sørge for at det er nullutslippskjøretøy som blir kjøpt. Da vil dette være i strid med avtalen vi har inngått med regjeringen tidligere, sier Ropstad, som sier det er en av sakene de kommer til å ta opp med regjeringen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) ville ikke kommentere lekkasjen da hun gjestet politisk kvarter i NRK torsdag morgen.

– De fire partiene er blitt enige om at vi skal legge til rette for at det kommer flere lav- og nullutslippsbiler inn i den norske bilparken. Måten å gjøre det på, er å gi flere mennesker råd til å kjøpe seg nye biler. Derfor har vi gjort ganske mange gode endringer i avgiftene for å få dem ned, sier Jensen.

Etter hva NTB kjenner til, foreslår regjeringen i budsjettet for neste år at engangsavgiften for hybridbiler endres, og at avgiftsfritaket for elbiler avvikles.

Publisert: