Hagen i sukkerspinn – skuffet over eget parti

Landsmøtet ga stortingsgruppa til Frp i oppdrag å jobbe for en reversering av sukkeravgiften. Men i revidert nasjonalbudsjett blir det ikke gjort endringer.

Frp-nestor Carl I. Hagen var blant dem som ga klar beskjed om å reversere den økte sukkeravgiften under landsmøtet i Frp. Her i passiar med partileder og etterfølger Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud mener den økte sukkeravgiften må reverseres så raskt som mulig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er veldig skuffet. Det er usedvanlig leit at vedtaket ikke blir fulgt opp, sier Frp-nestor og mangeårig partileder Carl I. Hagen til NTB.

– Fremskrittspartiet har i alle år kjempet mot avgiftsøkninger, for avgifter tar ikke hensyn til den enkeltes betalingsevne. Vår forhistorie er veldig klar på dette punktet, så dette synes jeg er trist, fortsetter han.

Hagen er krystallklar på at Frps stortingsgruppe nå må sørge for å få den økte sukkeravgiften reversert i statsbudsjettet for neste år.

– Beskjeden fra landsmøtet var klar. Hvis dette ikke følges opp, regner jeg med nye runder på landsmøtet til neste år, sier han.

FpU reagerer

Regjeringspartiene og KrF går ikke tilbake på den kraftige økningen i sukkeravgiften i avtalen om revidert nasjonalbudsjett. Det får også Fremskrittspartiets Ungdom til å reagere.

– Løsningen i revidert er ikke god nok på sikt. Det er bare en start for deler av bransjen, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud til NTB.

Det eneste budsjettavtalen åpner for er at sukkerfri drikke kan bli billigere. Men først skal regjeringen utrede om det lar seg gjøre å differensiere avgiften etter sukkerinnhold, slik tilfellet er i Storbritannia, Irland og Finland.

– Problemet er at det er flere deler av næringsmiddelbransjen som sliter med økende grensehandel og netthandel, sier Svendsrud.

Ba om reversering

Frps landsmøte slo tidligere i år fast at sukkeravgiften først og fremst rammer lavinntektsfamilier og skaper et klasseskille der rike kan spise godt, og andre ikke. Ordren til partiets stortingsgruppe var klar: jobb for en reversering av avgiftsøkningen.

– Revidert er kanskje ikke den beste anledningen til å gjøre større endringer i avgiftsopplegget. Men senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2019 bør avgiftsøkningen reverseres, sier FpU-lederen.

Han viser til en fersk rapport fra Sverige, der det framgår at nordmenn handlet for 26,5 milliarder kroner i fjor. Det er langt mer enn prognosene for grensehandelen tilsa på forhånd. Totalt ble det foretatt 13, 7 millioner reiser fra Norge til Sverige – og 70 prosent av disse hadde shopping som formål.

– Regjeringen må spørre seg selv hvorfor så mange handler i Sverige. Svaret er åpenbart: Det handler om pris. Avgiftene må ned, både på sukker og alkohol, sier Svendsrud.

Kritikk

Budsjettavtalen som ble lagt fram torsdag kveld opprører så vel næringsaktører som fagorganiserte.

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen sier han er rystet og kaller regjeringen handlingslammet i møtet med økende grensehandel. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN frykter tap av arbeidsplasser, mens NHO Mat og Drikke slår fast at budsjettprosessen har skapt stor uforutsigbarhet for bransjen.

– Først øker de avgiftene nærmest over natten. Etter seks måneder finner de ut at de må utrede hvordan en av disse avgiftene er innrettet. Når denne utredningen skal være ferdig og hva som deretter vil skje, er helt i det blå, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk.

KrF ønsket primært å innføre ordinær moms på godteri og brus, men vant ikke fram med dette kravet i budsjettforhandlingene i fjor høst. I stedet valgte de borgerlige partiene på Stortinget altså å øke sukkeravgiften kraftig.

Publisert: