USA hevder nye overvåkingsfly koster langt mer

Regjeringen har opplyst til Stortinget at anskaffelsen av nye amerikanske overvåkingsfly vil koste 9,8 milliarder kroner. Men ifølge USA er prislappen på drøye 15 milliarder kroner.

Et amerikansk P-8-Poseidon-fly lander på Naval Air Station Patuxent River i Maryland.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Norge skal kjøpe totalt fem nye maritime overvåkingsfly av typen P-8-Poseidon. Amerikanske myndigheter godkjente nylig salget av flyene til Norge og oppga i den anledning prisen til 1,75 milliarder dollar, drøyt 15 milliarder kroner.

Dette er over 5 milliarder kroner mer enn det regjeringen opplyste til Stortinget at anskaffelsen vil koste.

Forhandler fortsatt

Underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet understreker at den formelle kontrakten om flykjøpet ikke er inngått, at forhandlinger pågår og at Norge først forventer et endelig tilbud i begynnelsen av 2017.

– I de videre forhandlingene forventer norske myndigheter å oppnå store skalaeffekter som følge av samproduksjon med store leveranser til våre største allierte, opplyser hun til NTB.

– Videre er flere kostnadselementer knyttet til den planlagte anskaffelsen, en del av de pågående forhandlingene. Vi har også holdt, og vil holde Stortinget orientert på egnet måte, sier Salbuvik.

Gradert informasjon

Salbuvik viser også til at deler av leveransene er høyt gradert, og at kostnader over Etterretningstjenestens budsjetter er gradert informasjon.

Hun kommenterer ikke opplysningen om at prisavviket på 5 milliarder kroner er tre ganger så høyt som Etterretningstjenestens samlede årsbudsjett.

Les også

 1. Ny vurdering kan gi Andøya-omkamp

Publisert:
 1. USA
 2. Regjeringen
 3. Forsvarsdepartementet
 4. Stortinget
 5. Fly

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta i fjellet

 2. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 3. Nytt koronadødsfall på SUS

 4. Bilverksted konkurs

 5. Tiltalt mor nektet for vold, men kunne ikke utelukke å ha løftet datteren etter håret

 6. Både Berisha og Sebulonsen kan bli solgt i helgen