Mindre «prompehumor» i Forsvaret

I fjor sommer stod rekordmange kvinner klare til førstegangstjeneste i Forsvaret. Det gjør noe med miljøet.

Publisert: Publisert:

Forsvaret i Norge er først ute av NATO-landene med allmenn verneplikt. Det har ført til en endret kultur i institusjonen. Foto: Hæren

 • Ingvild Wathne Johnsen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nå viser en ny rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt at flere kvinner er med på å endre kulturen og tone ned på kjønnsforskjellene.

Forskningsrapporten «Sminkedritt over hele vasken», skrevet av forsker Nina Hellum, ble denne uken lagt frem for det politiske samarbeidsorganet Nordisk Råd. I rapporten vises det til klare endringer som har skjedd etter innføringen av allmenn verneplikt i Norge.

 • Første halvår med likestilt verneplikt viser at færre jenter enn gutter dropper ut. Bli med inn til jentene i Madlaleiren.

Færre grove vitser

Blant annet sier rapporten at Forsvaret er en organisasjon preget av en maskulinitetskultur og at kvinner ikke alltid passer inn i denne kulturen. Den påpeker likevel at ordninger som «mixed rooms», altså rom der kvinner og menn bor sammen, er med på å tone ned de kjønnsmessige forskjellene. Eksponeringen for hverandre er også med på å dempe den seksuelle spenningen mellom kjønnene.

Ifølge rapporten, er kjønnsblanda rom blitt møtt med stort sett positiv respons, både blant menn og kvinner. Menn legger merke til at rommet endres når det kommer en kvinne inn. Det blir færre grove vitser og «prompehumor». Det virker det som om informantene i rapporten setter pris på. Kvinnene mener blant annet at blandede rom fører til mindre krangling og drama.

Føles som familie

En av hovedargumentene mot kjønnsblanda rom er seksuell trakassering. Men fra rapporten fremstår det som om de aller fleste informantene mener at det å bo sammen også er med på å svekke eventuelle seksuelle følelser. Soldatene som bor på samme rom føler seg oftere som en familie.

Det rapporteres også at kvinnene som kommer inn i Forsvaret selv er forberedt på en mannskultur og i høy grad aksepterer at dette er en arbeidsplass med maskulin praksis. Dessuten kommer det frem i rapporten at kvinnene i Forsvaret som oftest også er svært motiverte.

I forkant av en samfunnstrend

Norge er i dag det eneste NATO-landet med verneplikt for både menn og kvinner. Derfor er flere nordiske politikere også interessert i funnene som kommer frem fra rapporten og om konsekvensene for den militære institusjonen.

– Dette handler om mennesker og at man må se hver enkelt for hva de kan bidra med. Jeg vet ikke om kjønnsnøytral verneplikt kommer til Danmark med det første, men den norske Hæren er helt klart i forkant av en samfunnstrend her, som vi kan lære av, sier danske Folketingsmedlem Karen J. Klint.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 3. – De kaller det tidenes funn i Norge

 4. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Pizzabakerens hemmelighet

 1. Verneplikt
 2. Forsvaret
 3. Kvinner
 4. Seksuell trakassering
 5. Førstegangstjenesten