Hallgeir Langelands elev betaler for to hester i bytte mot stortingsplass

Hun har Hallgeir Langeland som personlig mentor, bor i kollektiv med seks andre og må betale for å flytte to hester til Oslo dersom SV beholder flyten.

Hallgeir Langeland på årets SV-landsmøte på Gardermoen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Jeg kjenner en god del stortingspolitikere via jobben min i LO. Det er utrolig mange med bakgrunn som enten jurist, økonom, samfunnsviter eller PR-rådgiver på Stortinget. De fire kategoriene er nesten nok til å romme samtlige 169 stortingsrepresentanter. Meg kan du ikke putte i en sånn bås, sier Solfrid Lerbrekk, 1. kandidat for Rogaland SV i stortingsvalget.

Ungdomssekretæren i LO Rogaland danket ut langt mer rutinerte Heidi Bjerga i en intens finale om 1. plassen til Rogaland SV.

Solfrid Lerbrekk har startet jakten på plassen Hallgeir Langeland mistet i 2013.

Ifølge Hallgeir Langeland (SV) i nominasjonskomiteen sto det om tre stemmer til slutt.

– Jeg fikk mye bank i nominasjonsprosessen. Da jeg ikke ble gjenvalgt i 2013, sa jeg at nå må vi slippe de unge til, sier han.

Les også

Derfor vil SV-toppen svi av milliarder på skolen

Les også

- Ikke alle muslimer er terrorister. Det vet vi, men ikke alle skjønner dette

Les også

Drar til Oslo for å kaste regjeringen

Slik ble det.

Nå bor Lerbrekk i et hus på Kvernaland.

– Vi kaller det et sosialistisk kollektiv. Jeg kjøpte det sammen med bestekameraten min da både jeg og han var singel. Nå er vi sju personer som bor der, sier hun.

Kollektivet inkluderer én hund, én katt, to hester, tre elbiler, personer fra sju til 47 år og foreløpig ett SV-medlem.

– Men alle sier at de skal stemme SV, sier Lerbrekk.

Slike intensjoner kan sende henne til Oslo for å erstatte han som har kjempet for å få henne på 1. plass.

Langeland ble vraket av velgerne i 2013.

– De første to dagene etter at jeg ble spurt, hadde jeg ikke lyst. Jeg forhørte meg med kjæresten min, og jeg sa til henne at jeg ikke gjør dette hvis ikke du er med meg til Oslo. Hvis du blir med, skal jeg betale for stall-leie for to islandshester i Oslo, sa jeg. Hun takket ja til det, og da var det i boks, sier Lerbrekk.

Team Solfrid

Ingrid Fiskaa, Eirik Faret Sakariassen og Langeland er bare noen av de som kan plasseres i «Team Solfrid».

Langeland har rollen som coach og mentor. SV-veteranen er med i fylkeslagets strategiutvalg, som tilsvarer den operative valgkampledelsen.

– Jeg meldte meg på landsmøtet i januar da det så litt mørkt ut på målingene. Jeg tenkte at nå skal jeg bidra. Nå ser det jo mye lysere ut. Vi har også et ansvar for å løfte de unge opp og fram. Eirik Faret Sakariassen har jeg samarbeidet med i 11 år. Han er virkelig et politisk talent, spør du meg. Hvis Solfrid vil, skal jeg være med og bidra.

– Er du så naiv at du tror at gode målinger bare vil fortsette å komme?

– Nei, og derfor dro jeg til landsmøtet likevel. Etter den gode talen til Audun Lysbakken, og en god prioriteringsliste på fire saker som jeg tror blir til fem (nei til atomvåpen), så er det bare en kjekk jobb å være med i kulissene. Jeg prøver jo å unngå medieoppmerksomhet, men jeg skjønte jo tegningen da du begynte å ta bilder av meg.

– Blir du benyttet i noen form sentralt i SV?

– Sjelden. Jeg blir spurt litt om råd på Facebook og SMS.

– Hvor smart er det å vise fram kortene om SVs krav så lenge før valget og eventuelle regjeringssamtaler?

– Veldig smart. Da vet velgerne hva de har å forholde seg til. Da vet også samarbeidspartnerne hva de har å forholde seg til, svarer Langeland.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) advarer mot SVs oljepolitikk.

Oljeministeren reagerer på SV-politikken

Et viktig SV-krav er å gå fra olje til nullutslipp på sikt.

Lerbrekk støtter fullt opp om taktikken, selv med fagarbeiderbakgrunn og lærlingtid på Ekofisk i 2009–2011.

Oppdraget var inspeksjon og kontroll av bærende stål, sveis og rør. Slikt blir det etter hvert mindre av dersom SV får viljen sin.

Landsmøtet ble bedt om å tygge på disse forslagene:

  • Sørge for at sårbare og verdifulle områder som Lofoten, Vesterålen, Senja, Møreblokkene, iskanten, polarfronten og uåpnede deler på norsk sokkel forblir uten petroleumsvirksomhet (foreslått av landsstyret).
  • Ikke gjennomføre tildeling av nye letelisenser i løpet av neste stortingsperiode. 24. konsesjonsrunde stanses. Droppe tildelinger i forhåndsdefinerte områder (foreslått av Sunniva Eidsvoll og Lars Haltbrekken).
  • Nei til all ny tildeling av letearealer til oljeindustrien (foreslått av Heikki Holmås).

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) reflekterer slik rundt mulige konsekvenser dersom forslagene blir en realitet.

– Nytt leteareal er avgjørende for langsiktig aktivitet, verdiskaping og lønnsom sysselsetting i petroleumsnæringen over hele landet. Petroleumsnæringen gir arbeidsplasser til over 200.000 mennesker i hele landet og sørger for store inntekter til fellesskapet, svarer han via en e-post.

– En hovedpilar i regjeringens petroleumspolitikk er derfor å føre en aktiv tildelingspolitikk av arealer til petroleumsindustrien. Dette gjør vi gjennom de årlige TFO-rundene i de best kjente leteområdene og gjennom de nummerte rundene i øvrig areal, fortsetter Søviknes.

– Å avgrense arealet som kan vurderes for petroleumsaktivitet, vil begrense mulighetene for fremtidig verdiskapning, arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet. Disse inntektene er igjen avgjørende for velferden vår - mellom annet barnehager, skole, helse og eldreomsorg, skriver Søviknes, som legger til at ingen petroleumsaktivitet igangsettes på norsk sokkel uten at hensynet til miljø og sikkerhet er ivaretatt.

1. kandidaten i Rogaland SV, Solfrid Lerbrekk, er sterk i troen på rød-grønt flertall på Stortinget etter valget. Hun har vært inne på Stortinget på flere målinger.

– Vi må bremse

– Jeg står fullt og helt på SVs politikk. Vi må bremse utvinningen og helt klart verne om de mest sårbare områdene, sier Lerbrekk.

Senest onsdag støtte hun på en tidligere Ekofisk-kollega.

– Det virker som om de jeg jobbet med da, synes det er ganske spennende og kult at jeg har tatt dette steget.

– Sier de at også politikken til SV er kul?

– Ja, jeg føler jeg har god støtte fra tidligere kolleger der, sier hun.

Her er Rogaland SVs toppliste til stortingsvalget:

  1. Solfrid Lerbrekk (Time SV)
  2. Eirik faret Sakariassen (Stavanger SV)
  3. Gjertrud Kjellesvik (Haugesund SV)
  4. Fredrik Tønnesen (SU; Karmøy)
  5. Akosua Awuku (Stavanger SV)

OBS! Artikkelen ble ferdigstilt før voteringene på SV-landsmøtet var i boks.

Publisert: