Hangeland: - Mye av det som gjør Norge-laget så sterkt, har de siste årene blitt satt under press i politikken og av krefter utenfra

– Mange befinner seg i et ekkokammer der alternative synspunkter aldri kommer inn, sa Brede Hangeland til partiet han støtter.

Brede Hangeland talte til Ap-landsmøtet i Oslo 23. april 2017.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den tidligere landslagskapteinen i fotball hylles nå av Jonas Gahr Støre etter å ha talt til Ap-landsmøtet søndag.

Her er talen:

– Fotball er ikke på noen måte det viktigste i verden, men hvis 15 år med fotball har lært meg noe, så er det at laget blir bedre når spillerne møtes, snakkes sammen og bryr seg om hverandre.

– Jeg tilbrakte ni år av mitt liv i Premier League. Det var på veldig mange måter et interessant studium.

– I en virkelighet som oppfordrer til egoisme, så er det vanskelig å beholde fellesskapstanken. Samtidig er det paradoksalt nok fellesskapstanken som gjør at laget lykkes og at spillerne trives og finner glede i det de gjør.

– Denne erkjennelsen tar jeg med meg som en sannhet som gjelder til alle tider og alle steder. Gi til laget og du får igjen.

Les også

Brede Hangeland blir en del av Team Jonas Gahr Støre

– Mange befinner seg i et ekkokammer

– I dag er jeg her, fordi jeg har lyst til å snakke om vårt lag, og det laget heter Norge. Når de samme kreftene som virker inn på kreftene på en spiller i Premier League, gjør de seg også gjeldende ellers i livet, også her i vårt lag.

– Vi lever i en tid der det er lett å glemme hvor viktig laget er. Mange unge mennesker vokser dessverre tilsynelatende opp i en virkelighet der personlig suksess og berømmelse virker å være livets mål.

– Sosiale medier forsterker dette og fører samtidig til at mange befinner seg i et ekkokammer der alternative synspunkter aldri kommer inn.

– Derfor er vår viktigste oppgave å bevare de institusjonene i samfunnet som forsterker fellesskapet.

– Jeg tror på verdien av å ha en skole der alle barn møtes uansett sosial bakgrunn og familiesituasjon. Sagt kort, men veldig godt: Alle skal med.

Brede Hangeland stemte tidligere på Høyre. Nå sverger han troskap til Ap.

Viste til familien

– Dette merker jeg godt i min egen lille familie, for da mine barn kom hjem til Norge etter et langt utenlandsopphold og begynte i norsk skole, så opplevde de faktisk i løpet av kort tid større trygghet og større tillit til andre mennesker og sterkere sosiale bånd, og det er jeg enormt takknemlig for.

– Jeg tror på den norske idrettsmodellen: aktivitet, fellesskap og integrering. Det gir sunn oppvekst. Vi må aldri rokke ved de grunnverdiene i jakten for eksempel på et godt fotballandslag. Gudene skal vite at jeg har jobbet mye med det i min tid, men noen ting er faktisk viktigere enn andre.

– Så tror jeg veldig sterkt på det norske nabolaget, jeg tror på at folk løfter blikket opp fra skjermen, ser ut av sin egen stue, stiller på dugnad, stiller opp som frivillig i idretten, kulturlivet eller friluftslivet.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha bodd mange år i utlandet, men enormt takknemlig for å komme tilbake. Når du bor i utlandet, får du et litt annet syn og forståelse av lagspill enn det du har her hjemme.

– Jeg tror det er lettere å se både hva som fungerer og ikke fungerer når du kommer hjem etter å ha bodd en stund ute.

– Mye av det som fungerer og som gjør Norge-laget så sterkt, har under de siste årene blitt satt under press i politikken og av krefter utenfra.

Brede Hangeland sier til Aftenbladet at de som har fulgt litt med på hva han har sagt de siste årene, vel ikke blir veldig overrasket over at han stemmer Ap.

– Egoisme utfordrer fellesskapstanken

– I en verden der egoisme, fremmedgjøring og store omveltninger utfordrer fellesskapstanken, så er det viktigere enn noensinne å kjempe for de verdiene og prioriteringene som har gjort Norge til ett av verdens beste land å leve i.

– Dette øyeblikket som vi så og gjenopplevde rett før jeg kom på her, var faktisk mitt sterkeste øyeblikk på fotballbanen gjennom en lang karriere i toppidretten. Det kunne ha vært et ekstremt egoistisk øyeblikk. Helten som scorer det avgjørende målet på den store scenen. Men jeg husker jo veldig godt hva jeg tenkte i dette øyeblikket. Det var en følelse av lagspill, tilhørighet og fellesskap. For hva er egentlig det øyeblikket uten fellesskapet på banen og tribunen? Ingenting.

(Rådgiver Jon Mørland opplyser at Hangeland viste til 2–2-kampen mellom Fulham og Manchester United i 2010. Hangeland utlignet og sikret Fulham et viktig poeng. I tillegg viste han til europacupfinalen samme år med Fulham og 3. plassen i Dana Cup med Vidars gutter 16-lag, opplyser Mørland, journ.anm.)

– Det ligger noen grunnleggende verdier til grunn for min opplevelse i dette øyeblikket. Fellesskap, lagspill, «alle skal med». Jeg er enormt takknemlig for å ha fått de verdiene inn på veien. Og som en del av det norske laget, ønsker jeg en politikk som legger til rette for at den type verdier også er viktige i framtidens Norge.

– I fotballen var jeg i fem år kaptein på landslaget, og da bar jeg en rød drakt med det norske flagget på brystet med stor stolthet. I politikken er jeg langt fra noe kaptein, men jeg tar på med en rød trøye med en rose med samme stolthet.

– Det er noen grunner til det. Enten du ser bakover eller fram i tid, er det ett parti som bedre enn noen lager praktisk politikk basert på de verdiene jeg snakker om. Det er ett parti som er garantisten for verdien av store og små fellesskap. Det er ett parti som vil sørge for at alle får bli med på laget. Derfor, kjære landsmøte, stemmer jeg Arbeiderpartiet.

Publisert:
 1. Brede Hangeland
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. Joker Sinnes må holde stengt ut dagen: – Passer ekstra dårlig denne helga

 2. Stavanger dropper inkassogigant: – Vil ikke legge ytterligere belastninger på de som alt har det verst

 3. 22-åring fra Bryne mistet livet i togulykke

 4. Klar for superduell: – Ekstra spent

 5. «Alle så barnet vårt gå til grunne»

 6. Stor oversikt: Disse veiene stenges under Tour of Norway