Kongefamilien kjørte gjennom Oslos gater i åpen bil

Kongefamilien overrasket alle da de kjørte i åpne biler gjennom Oslos gater på 17. mai-feiringen. Bilene kjørte innom både Ullevål sykehus og flere pleiehjem.

Det var mange som fikk seg en overraskelse da kongeparet og kronprinsparets biler kjørte nedover Karl Johans gate. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

  • NTB-Fredrik Moen Gabrielsen
Publisert: Publisert:

Den kongelige bilkortesjen svingte forbi Kampen omsorgssenter. Kongeparet satt i den ikoniske A1, som ble brukt da det daværende kongeparet returnerte til Oslo i juni 1945. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var en del folk i Karl Johans gate søndag ettermiddag, men ikke på langt nær de samme folkehavene som vanligvis oppholder seg i sentrum på nasjonaldagen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Kronprinsparet kjørte i A5, samme bil som de brukte under bryllupet i 2001. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsparet i A5 over Grønland i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Om lag klokken 13.45 trillet de ikoniske bilene ut fra Slottet og nedover Slottsplassen og Karl Johans gate i Oslo.

Hovedstadens gater var relativt tomme under årets 17. mai-feiring sammenlignet med de sedvanlige folkehavene på nasjonaldagen.

Det var likevel mange som fikk et heldig glimt av kongefamilien, som vinket til folk langs veiene.

«Pop-up-konge»

Ruten gikk nedover Karl Johan, før de kjørte gjennom Grønland og Tøyen. Bilene kjørte forbi omsorgssenteret på Kampen og Sofienberghjemmet på Grünerløkka, hvor henholdsvis Kampen skoles musikkorps og Lakkegata skoles musikkorps var til stede for å spille.

Deretter satte bilkortesjen kursen mot Ullevål sykehus, hvor bilene stanset og vinket til både ansatte og pasienter. Gardens musikkorps var også til stede og spilte for de oppmøtte, før bilene igjen kjørte videre gjennom det store sykehusanlegget på Ullevål.

Siste punkt på den kongelige bilturen var forbi Barnesenteret på sykehuset.

Historiske biler

Kongeparet satt i den ikoniske A1 – roadmasteren fra 1939. Dette er samme bil som brakte kong Haakon Vll, kronprinsesse Märtha og barna gjennom de samme gatene 7. juni 1945 da de kom hjem til Norge etter krigen.

Bilen ble sist brukt i offisiell sammenheng da kronprins Haakon ble myndig i 1991, samt signingen av kong Harald og dronning Sonja samme år. Den ble også benyttet under innspillingen av filmen «Max Manus» i 2008.

Kronprinsparet satt i A5, en Lincoln Continental som ble brukt både under kongeparets bryllup i 1968 og i kronprinsparets bryllup i 2001.

Publisert:
  1. Kongehuset
  2. Kongefamilien

Mest lest akkurat nå

  1. 35 nye smittetilfeller på Nord-Jæren - seks pasienter i respirator på SUS

  2. Vil bytte plan­lagt blokk med park i Lervig: – Vi må tenke brygge og bading

  3. Sandnes-mann dømt for grov økonomisk utroskap

  4. Åpningen av Auglends­tunnelen utsettes med ett år

  5. Mange bruker el­tann­børsten feil. Her er tre pusse­triks som kan spare deg for tusen­lapper

  6. Frp: – En helt forferdelig situasjon familien har havnet i