Oslo-elever gjorde det best på eksamen i tiendeklasse

Elevene i Finnmark fikk de laveste gjennomsnittskarakterene på vårens eksamen i grunnskolen, mens elevene i Oslo gjorde det best.

Vårens eksamensresultater fra grunnskolen og videregående skole er nå klare. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Foreløpige eksamensresultater for grunnskolen og videregående skole er nå offentliggjort av [Utdanningsdirektoratet.](https://www.udir.no/tall-og-forskning/finn-forskning/tema/karakterer/eksamenskarakterer-2019/) I grunnskolen fikk elevene i gjennomsnitt karakteren 3,5 i norsk hovedmål og 3,1 i norsk sidemål. Snittet i engelsk var 3,7, og i matematikk var snittet 3,6. I fjor var tilsvarende tall 3,6 i norsk hovedmål, 3,4 i norsk sidemål, 3,7 i engelsk og 3,6 i matematikk. Ettersom eksamensoppgavene er ulike fra år til år, påpeker Utdanningsdirektoratet at det er normalt med noe variasjon i karaktergjennomsnitt og karakterfordeling. Resultatene er derfor ikke direkte sammenlignbare fra år til år.

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Foreløpige eksamensresultater for grunnskolen og videregående skole er nå offentliggjort av [Utdanningsdirektoratet.](https://www.udir.no/tall-og-forskning/finn-forskning/tema/karakterer/eksamenskarakterer-2019/)

I grunnskolen fikk elevene i gjennomsnitt karakteren 3,5 i norsk hovedmål og 3,1 i norsk sidemål. Snittet i engelsk var 3,7, og i matematikk var snittet 3,6.

I fjor var tilsvarende tall 3,6 i norsk hovedmål, 3,4 i norsk sidemål, 3,7 i engelsk og 3,6 i matematikk.

Ettersom eksamensoppgavene er ulike fra år til år, påpeker Utdanningsdirektoratet at det er normalt med noe variasjon i karaktergjennomsnitt og karakterfordeling. Resultatene er derfor ikke direkte sammenlignbare fra år til år.

Geografiske forskjeller

Det danner seg samtidig et tydelig mønster når man ser på de fylkesvise forskjellene i oppnådde eksamenskarakterer i grunnskolen.

Mens elevene i Finnmark får lavest gjennomsnittskarakter i både engelsk, matematikk, norsk hovedmål og sidemål, oppnår elevene i Oslo de beste resultatene i de samme fagene.

I Oslo fikk elevene på tiende trinn i gjennomsnitt eksamenskarakteren 4 i engelsk, 3,9 i matematikk, 3,8 i norsk hovedmål og 3,5 i norsk sidemål. Elevene i Finnmark fikk til sammenligning karakterene 3,3 i engelsk, 3,2 i matematikk, 3,1 i norsk hovedmål og 2,6 i norsk sidemål.

Elevene som er fritatt vurdering i sidemål, oppnådde best resultat i Oslo og Rogaland med gjennomsnittskarakteren 2,6 i norsk. Elevene i Sogn og Fjordane kom dårligst ut med 1,8 i gjennomsnittskarakter.

Jevnere i matte

Jentene oppnår i snitt bedre karakterer enn guttene. Til eksamen i norsk hovedmål og norsk sidemål i grunnskolen får jentene i snitt 0,6 karakterpoeng høyere enn guttene.

Også i videregående får jentene i snitt høyere karakterer enn guttene. Størst er forskjellen i faget sosialkunnskap, hvor jentene får 0,6 karakterpoeng mer enn guttene.

I matte og realfag gjør jenter og gutter det mer jevnt. I praktisk matematikk for påbygging til generell studiekompetanse får guttene 0,3 karakterpoeng mer enn jentene, mens jentene får 0,4 karakterpoeng mer enn guttene i matematikk for samfunnsfag (S2).

Små endringer

I videregående opplæring har det vært små endringer i karaktersnittet fra i fjor. I løpet av de siste fem årene har likevel snittkarakterene på eksamen økt for mange av fagene. Størst har endringen vært i matematikk for samfunnsfag (S1). I dette faget har gjennomsnittskarakteren økt fra 2,8 i 2015 til 3,3 i 2019.

– Det er små endringer og det er gode nyheter. Stabile resultater viser nemlig at eksamen ligger på omtrent samme vanskelighetsnivå som tidligere år, sier statssekretær Julie Midtgarden Remen (H) i Kunnskapsdepartementet.

Den foreløpige karakterstatistikken omfatter ikke resultater fra klagebehandling. Endelige resultater kommer til høsten.

Publisert:
  1. Eksamen
  2. Utdanningsdirektoratet

Mest lest akkurat nå

  1. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

  2. Magne Fjell blir ny havnedirektør

  3. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

  4. Sandnes-talent herjet - vant 13-0 (!)

  5. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

  6. Kraftig regnvær og flomfare på vei