Valgutvalgets Nobel-innstilling uten Frp-kandidat

Valgutvalgets Nobel-innstilling har ingen navn fra Frp fordi partiet ifølge stortingsflertallet ikke har spilt inn en valgbar kandidat, får NTB opplyst.

Carl I. Hagens kandidatur til Nobelkomiteen risikerer å lide nederlag i Stortinget denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er flertall i valgutvalget, hvor de parlamentariske lederne sitter, for ikke å votere over en kandidat som ikke er valgbar når saken skal behandles i stortingssalen fredag.

– Fremgangsmåten er ufin og veldig uryddig, fordi det bryter med noen etablerte spilleregler, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

Stortingsflertallet med Arbeiderpartiet, KrF, Venstre, Senterpartiet og SV har flere ganger bedt Fremskrittspartiet komme opp med en annen kandidat enn Carl I. Hagen, som er vararepresentant til Stortinget.

Men i forkant av Frps gruppemøte på Stortinget onsdag ettermiddag, slo Limi fast at partiveteran og tidligere formann Hagen fortsatt er partiets kandidat til Nobelkomiteen.

Motforslag

Valgutvalgets innstilling er ikke offentlig ennå, og det kan fortsatt komme endringer.

– Vi har kun fått et utkast fra stortingspresidenten, og det jobber vi med å svare på. Det trenger vi litt tid til. Men ingen i stortingsgruppa har tatt til orde for å finne noen ny kandidat. Så vår kandidat er fortatt Hagen, sier Limi.

Etter det NTB får opplyst, vil det under stortingsmøtet fredag i så fall bli votert over de andre kandidatene, men ikke Hagen.

Presidentskapet

Hvis Frp velger å fremme Hagen og kreve en votering over hans kandidatur, må Stortinget først ta stilling til om det skal voteres over en ikke-valgbar kandidat.

Fremgangsmåten benyttes for å beskytte stortingsflertallet, som tirsdag vedtok et forslag om at vara- og stortingsrepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen.

De fem opposisjonspartiene skal ha lagt bort alle planer om å fremme en motkandidat mot Hagen.

Formelt skal innstillingen fra valgutvalget nå oversendes Stortingets presidentskap, trolig onsdag ettermiddag, for videre behandling.

Hastebehandling

Etter det NTB forstår, kommer Høyre nå til å stemme med stortingsflertallet i den videre behandlingen av saken.

Det har vært en dramatisk utvikling i saken de siste dagene.

Mandag vedtok Stortinget å hastebehandle et representantforslag om å sette en stopper for at vara- og stortingsrepresentanter kan velges inn i Nobelkomiteen.

Forslaget ble vedtatt dagen etter. Da ble det samtidig flertall for at Stortinget skal vurdere om internasjonale toppverv lar seg kombinere med å sitte i komiteen.

Hvis Frps plass til sjuende og sist blir stående tom, betyr det trolig at tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet rykker inn i Nobelkomiteen fra sin plass som første vara.

Publisert:
  1. Carl I. Hagen
  2. Stortinget

Mest lest akkurat nå

  1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

  2. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

  3. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

  4. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham

  5. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

  6. Warholm årets friidrettsutøver i Europa