Venstre bryter budsjettforhandlingene

Den fastlåste konflikten om klimapolitikken får Venstre til å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om neste års statsbudsjett. Men partiet stenger ikke døren helt. KrF skal diskutere saken i ekstraordinært gruppemøte onsdag.

Publisert: Publisert:

Her er Venstre-leder Trine Skei Grande omgitt av journalister på vei inn til budsjettforhandlinger i statsministerboligen i Inkognitogaten mandag kveld. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

  • NTB
  • Geir Søndeland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Årsaken til at Venstre tirsdag forlot forhandlingsbordet, er sterk misnøye i partiet med regjeringens oppfølging av egne lovnader i klimapolitikken.

– Dessverre fulgte ikke regjeringen opp disse løftene da den kom til Stortinget med sitt forslag til statsbudsjett for 2017, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Stortinget ble i stedet møtt med et ultimatum på et forslag fra regjeringen som ikke var i nærheten av å oppfylle de klimaløftene statsministeren og finansministeren hadde gitt Stortinget, sier hun.

Men Venstre holder døren på gløtt for å gjenoppta forhandlingene.

– Vi håper nå at regjeringen tenker seg nøye om og igjen åpner for forhandlinger med KrF og Venstre om hele statsbudsjettet. De har et tungt ansvar for å løse opp i den svært vanskelige situasjonen de har brakt Stortinget opp i, sier Grande.

«Frp-veto»

Regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF har vært opptatt av å stå sammen i forhandlingene. Det er foreløpig uklart hva KrF gjør, og saken skal diskuteres på et ekstraordinært møte i partiets stortingsgruppe onsdag formiddag.

– Vi vil på dette møtet ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjeringspartiene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Budsjettforhandlingene har pågått siden 2. november. Til tross for flere møter på partiledernivå hos statsminister Erna Solberg (H), har en avtale latt vente på seg.

– Dessverre har det vist seg viktigere for regjeringen å tilfredsstille Frps motstand mot en god klimapolitikk enn å sikre landet et godt statsbudsjett, sier Grande.

Venstre kan ikke akseptere at «Frp legger ned veto mot en miljøpolitikk det er flertall for i Stortinget», slår hun fast.

Bilpakke

Det er særlig regjeringens mye omtalte ultimatum når det gjelder bilavgifter som har skapt problemer.

I den såkalte bilpakken økes avgiftene på bensin og diesel noe, men ikke så mye som Venstre ønsker. I tillegg kompenseres bilistene med bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift, noe KrF og Venstre har store problemer med.

Men Fremskrittspartiet understreket tirsdag nok en gang at det aldri har vært noe tema å forhandle om bilpakken. Partiet diskuterte tirsdag situasjonen på et landsstyremøte.

– Venstre fikk et svært godt tilbud, både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning, sier partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

– At de likevel velger å bryte, er trist, legger han til.

Ser mot mandag

Høyre beklager at Venstre bryter forhandlingene.

– Underveis i forhandlingene har vi lagt på bordet forslag om flere milliarder kroner til grønne tiltak for å kutte norske klimagassutslipp, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Stortinget skal vedta neste års statsbudsjett etter finansdebatten mandag 5. desember. Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom.

Det har lenge vært spekulert på om KrF til sjuende og sist vil stemme for et budsjettforslag fra regjeringen for å unngå full krise, men KrF har hittil avvist å gi regjeringen noen slik garanti.

Ekstraordinært gruppemøte

KrF skal i ekstraordinært gruppemøte onsdag bestemme seg for om de skal bryte budsjettforhandlingene, slik Venstre har gjort, opplyser Venstre til NTB.

– Vi har registrert at Venstre har brutt forhandlingene om neste års statsbudsjett. Jeg har kalt inn KrFs stortingsgruppe i morgen formiddag til et ekstraordinært gruppemøte. Vi vil på dette møtet ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjeringspartiene, sier partileder Knut Arild Hareide til NTB.

Frp må håpe på KrF

Rett før landsstyremøtet i Frp kommenterer Roy Steffensen (Frp) i finanskomiteen Venstres brudd slik:

– Jeg er åpen for å lage budsjett bare med KrF. Samarbeidsavtalen sier at vi skal forsøke å få til budsjett med alle fire partier. Det har vi nå forsøkt, men dessverre ser det ikke ut til å gå. Da må vi forsøke å bli enig med KrF, sier han til Aftenbladet.

– Vi går ikke ut av regjering. Enten sitter vi, eller så kaster KrF eller Venstre oss. Da får de stå til ansvar ovenfor bilistene og forklare at de er misfornøyd med at de ikke får straffet bilistene hardt nok, sier Steffensen.

– Nå får vi sondere med KrF og sjekke forhandlingsviljen hos dem. Dramatisk blir det først om de ikke ønsker å bidra til at landet får et statsbudsjett, sier han.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier til NTB at Venstre fikk et svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning.

– Det er trist at Venstre velger å bryte, sier han.

Slik blir det regjeringskrise

Dermed øker dramatikken betydelig fram mot D-dagen og finansdebatten 5. desember.

Forhandlingene kan fortsette fram til da, men et flertall må leveres innen 08:30 5. desember.

Slik det ser ut nå, må altså Høyre og Frp håpe på at KrF vil danne et budsjettflertall og stemme sammen med regjeringspartiene i salen.

Hvis ikke er det full regjeringskrise.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

  3. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

  4. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

  5. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

  6. Ingen­ting spilte for 200 mann i teltet på Randa­berg: – Sitter dere godt?