Misjonsselskapet stanser overføring til Madagaskar grunnet økonomisk rot

Det Norske Misjonsselskap stanser alle overføringer til Den gassisk-lutherske kirken på Madagaskar inntil videre.

Antsirabe er Stavangers vennskapsby på Madagaskar. Nå stanser NMS overføringene til den gassiske-lutherske kirken på Madagaskar.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Årsaken er mulig økonomisk mislighold i Den gassisk-lutherske kirken på Madagaskar, heter det på hjemmesiden til Misjonsselskapet (NMS).

Videre heter det at NMS på nyåret mottok en uren revisjonsberetning fra lokal revisor på Madagaskar som gjaldt regnskapet for administrasjonen av den gassiske kirkens ledelse.

Da ble det framforhandlet en avtale om tiltak for å følge opp rapporten.

Les om den norske byen på Madagaskar

Gjennomførte ikke tiltak

I slutten av september mottok imidlertid NMS en halvårsrapport som viser at kirkeledelsen ikke har gjennomført tiltak som avtalt.

På hjemmesidene til NMS står det: «Dette er tiltak for regnskapsføring som skal forhindre mislighold av penger. Dette er grunnen til at overføringene er stoppet. NMS har ikke dokumentasjon for mislighold av verken NMS eller NORAD sine penger.»

Sånn er livet på Madagaskar

Stanser prosjekter

Jeffrey Huseby, generalsekretær i NMS, forklarer videre at en følge av stans i overføringene kan være at ansatte i den gassiske organisasjonen ikke får lønn og at arbeidet på institusjonene blir skadelidende.

Prosjektene som NMS støtter på Madagaskar vil kunne stoppe opp, noe som medfører at svært mange mennesker vil bli berørt.

– NMS ser alvorlig på situasjonen. Det er mange som vil merke dette og vi frykter konsekvensene av å stoppe overføringene. Det er likevel en forutsetning for samarbeid at begge parter viser åpenhet og ansvarlighet, sier Huseby.

– Vi har gjentatte ganger tatt saken opp for å få en løsning uten å stoppe overføringene, men dette har ikke lykkes til nå.

Støtter teologisk utdanning

De første misjonærene kom til Madagaskar for 150 år siden. I dag er Den gassisk-lutherske kirke selvstendig og regnes som Afrikas tredje største lutherske kirke. NMS støtter kirken gjennom arbeid knyttet til fattigdomsbekjempelse og kompetansebygging.

I byen Antsirabe støtter NMS kirkens arbeid blant de fattigste av de fattige gjennom alfabetiseringskurs, matutdeling, yrkesopplæring, ungdomssenter og barnehjem.

NMS støtter også kompetanseutvikling i kirken, teologisk utdanning og opplæring innen ledelse, økonomi og antikorrupsjonsarbeid.

NMS er en frivillig organisasjon, forankret i Den norske kirke.

Les også

 1. Sånn er livet på Madagaskar

 2. Bistandskutt rammer 100 års virksomhet på Madagaskar

 3. Jelsa-søm fra Madagaskar

 4. Dette er Norges første misjonsskip

 5. Den norske byen på Madagaskar

Publisert:
 1. Madagaskar
 2. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

 1. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 2. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 3. Så deilig, så deilig

 4. - Jeg begriper ikke det evinnelige maset om hvor mange statsråder som skal komme fra Rogaland

 5. – Setter en helt ny standard for denne typen produksjoner i Norge

 6. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal