Mer antibiotika enn antatt i norsk landbruk

Dersom fisken holdes utenfor regnestykket, er antibiotikabruken i norsk landbruk tre ganger høyere enn tall fra EUs legemiddeltilsyn viser.

Illustrasjonsfoto.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge de offisielle tallene fra tilsynet EMA ligger antibiotikabruken på 3,1 milligram per kilo biomasse, skriver Nationen. Men den biomassen inkluderer en veldig stor andel fisk, hvor det brukes forsvinnende lite antibiotika. I Sverige er det offisielle tallet 11,5 milligram, mens det er hele 44,2 milligram per kilo i Danmark.

–Statistikken straffer land som Danmark, med forholdsvis stor svineproduksjon, men gir gode sifre i land med stor andel lam og fisk, forklarer veterinær My Sahlman i svenske Lantbrukarnas Riksförbund.

Det norske Veterinærinstituttet har i sine rapporter, som kun ser på husdyrproduksjon, kommet fram til at vi bruker 10 milligram antibiotika per kilo kjøtt. Det er fortsatt lavere enn våre naboland, men over tre ganger så høyt som EUs statistikk.

– Til tross for det lave forbruket i Norge, har myndighetene fokus på at vi ikke kan hvile på laurbærene og har satt mål for ytterligere reduksjon, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved instituttet.

(©NTB)

Les også

 1. Hør her, vi må snakke litt om havet dersom vi fortsatt vil puste

 2. Bønder får stor etterbetaling fra Tine

Publisert:
 1. Landbruk
 2. Antibiotika

Mest lest akkurat nå

 1. Har ventet i fem måneder, får ikke åpne ferdig sushi-restaurant

 2. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 3. Politiet orket ikke å sjekke alle filene

 4. Det er ikkje meininga ein skal bli rørt over at staten lar friske barn få bevega seg fritt

 5. – Han var en mann som aldri ga seg, en drømmer

 6. Viking-unggutt bytter klubb