Enorm forskjell i gransking av mobbesaker

I Sverige har et nasjonalt ombud jobben med å sørge for at mobbing i skolene blir etterforsket. Det har resultert i at ti ganger så mange mobbesaker granskes i Sverige som i Norge, skriver TV 2.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I Norge er det Fylkesmannen i de enkelte fylkene som har ansvaret for å sørge for at skolene håndterer mobbing. I fjor ble 134 saker i Norge ettergått, mens antallet granskede saker i Sverige, der mobbeombudet har sterk myndighet, var over 1.300.

Ifølge en av TV 2s kilder, fylkesmann Grethe Hovde Parr i Oslo og Akershus, finnes det ingen varslingsrutiner som gjør at Fylkesmannen får vite om mobbesakene.

— Det er ingen som varsler oss om sånne saker. Det finnes ingen varslingsrutiner for dette som jeg kjenner til, sier Parr.

Tidligere i år foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg under ledelse av fylkesmann og tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal at Barneombudet kunne få rollen som nasjonal høringsinstans i mobbesaker her til lands. Regjeringen har forslaget til vurdering.

— Vi er villige til å ta på oss jobben som nasjonal klageinstans i mobbesaker, men viktigere enn at vi får den, er det at det opprettes en slik uavhengig funksjon. For dagens system er ikke bra for barn, sa barneombud Anne Lindboe i juni.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har dessuten tatt til orde for at Fylkesmannen, Barneombudet og Utdanningsdirektoratet skal få myndighet til å bøtelegge kommuner og skoleeiere som ikke følger opp mobbesaker.

Sverige fikk sitt nasjonale mobbeombud i 2006. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Brann i speiderhytta ved Hålandsvatnet

  2. Den omkomne hadde jobbet i bedriften i 44 år: – Vi er sterkt preget av ulykken

  3. Slik vil Laerdal bygge nytt hovedkontor

  4. Eigersund: - Vi har ikke kontroll på smitten

  5. Preikestolen gir millioninntekter til grunneierne i 40 år: – God butikk

  6. Granskere har gått inn i PC-en og telefonen hans. – Helt greit, sier Obos-sjefen fra Moi