Vegvesenet i nord: – Tenk dere om før dere skal ut og kjøre

Uvær førte fredag til problemer mange steder i Norge, og verre kan det bli. E6 over Saltfjellet i Nordland er stengt, og det er ingen anbefalte omkjøringer.

  • NTB
Publisert: Publisert:
E6 over Saltfjellet er en av mange fjelloverganger som er stengt på grunn av uvær.
Et tre veltet over en bil i krysset Josefines gate/Gustavs gate i Oslo fredag kveld.
Brannvesenet på plass for å fjerne treet som veltet i Oslo.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Veien over Saltfjellet var i løpet av natten delvis åpen for trafikk, deretter ble det kolonnekjøring fram til klokka 14 fredag. Da ble også denne strekningen stengt.

Det anbefales ingen omkjøring, verken via Sverige eller via fylkesvei 17 og fergesambandene, opplyser Vegtrafikksentralen nord.

Vær forberedt

Lørdag kan forholdene bli verre, og Vegvesenet ber folk tenke seg om før de skal ut og kjøre.

– Vi har ikke grunn til å gå ut med en generell oppfordring om å holde seg hjemme, og forholdene varierer selvsagt. Men dette er nok helga for å tenke seg ekstra om før man planlegger turer, særlig via fjelloverganger, sier driftsleder Siril Veiåker-Nilsen ved Vegtrafikksentralen nord.

– Det viktigste er at de som velger å kjøre, er forberedt på at forholdene kan forandre seg. Kanskje blir det vanskelig å komme seg dit du planlegger, og folk må i alle fall ta med seg rikelig med drivstoff, varme klær, mat, drikke – og en god porsjon tålmodighet, fortsetter driftslederen.

Ferger og flere veier

Samtidig meldes det om flere innstilte fergesamband i fylket, blant annet ruten fra Bodø til Moskenes. Tidligste avgang ventes å gå fra Bodø først klokken 16.30 lørdag. Også på Vestlandet er det innstilte fergeavganger.

I Troms og Finnmark ble flere veistrekninger åpnet igjen etter natten, men fredag formiddag skapte været fortsatt trafikkproblemer. E6 over Kvænangsfjellet i Troms og over Hatter og Sennalandet i Finnmark var fredag åpne, men det ventes vanskeligere værforhold lørdag.

Også i sør er det problemer. Fredag ettermiddag var følgende veier stengt: Riksvei 15 Strynefjellet, riksvei 13 Vikafjellet, riksvei 7 Hardangervidda, fylkesvei 50 Hol-Aurland, fylkesvei 53 Tyin-Årdal, E134 Haukelifjell og riksvei 52 Hemsedalsfjellet.

I tillegg var det kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn på E16 over Filefjell. E6 over Dovrefjell kunne litt før klokka 15 fredag åpnes igjen for trafikk.

36 meter i sekundet

Hurtigruten merker det dårlige været langs kysten. Sunnmørsposten skriver at nordgående hurtigrute Nordkapp ikke tok sjansen på å legge til i Ålesund og derfor gikk videre til Molde fredag. Sørgående hurtigrute Polarlys blir liggende i Trondheim og dropper anløpene på Vestlandet.

– Det blåste opptil 36 meter i sekundet da de nærmet seg Ålesund. Da er det ikke bare-bare å få lagt et stort skip trygt til kai, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til avisen.

Flomisolerte

I Trøndelag er rundt 100 personer i de to kommunene Overhalla og Høylandet isolert etter at elven Namsen gikk over sine bredder og stengte all veiforbindelse. Rundt 80 husstander er berørt, skriver VG.

Uværet skapte også problemer for den øvrige trafikken. På E6 ved Moholtlia i Trondheim ble nordgående løp sperret fredag formiddag ettersom flere vogntog og lastebiler sto fast. Politiet dro ut og påla sjåførene å legge på kjetting. Politiet i Trøndelag tvitret at etter hvert som veien ble ryddet, kom det nye lastebiler som kjørte seg fast og blokkerte veien på nytt.

Også i Oslo har det blåst, og et tre falt over en bil i krysset Josefines gate/Gustavs gate Ingen personer ble skadd.

Publisert: