Ny rapport sår tvil om DNA-bevisene i Baneheia-saken

Gjenopptagelseskommisjonens sakkyndige som har gjennomgått DNA-bevisene i Baneheia-saken, konkluderer med at han ikke ville presentert funnene for retten.

Advokat Arvid Sjødin mener det ikke er noen tvil om at Baneheia-saken må gjenåpnes.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Gjenopptakelseskommisjonen oppnevnte i desember 2019 rettsgenetiker Frederik Torp Petersen ved Rettsmedisinsk institutt i København som ny sakkyndig for DNA-bevisene i Baneheia-saken.

Rapportens konklusjon er nå klar og viser at Retsgenetisk Afdeling i København ville ikke rapportert DNA-analysene som bevis i en straffesak.

– Må gjenåpnes

Nå krever Viggo Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, at saken må gjenåpnes.

– Ingen skal behøve å forsvare seg mot uriktige DNA-analyser i retten. Da må det gå galt. Viggo Kristiansen har nå et berettiget krav om å få sin sak gjenåpnet for ny behandling, skriver Sjødin i en pressemelding.

– Rapporten er nesten identisk med den jeg skrev i 2008 på oppdrag fra forsvarere den gang. Den sier at ingen av disse resultatene skulle vært brukt som bevis i en straffesak, sier DNA-ekspert Ragne Farmen til TV 2.

Forvaring og fengsel

Det er 20 år siden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt til henholdsvis 21 års forvaring med 10 års minstetid og 19 års fengsel for ugjerningene mot de to jentene.

Andersen tilsto og har i dag sonet sin dom, mens Kristiansen hele tiden har nektet straffskyld. Han har siden november 2017 ventet på at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker skal behandle hans sjette søknad. Behandlingen startet mot slutten av 2019.

Les også

  1. De etterlatte reagerer på TVNorge-planer om Baneheia-serie

Publisert:
  1. Arvid Sjødin
  2. Kristiansand

Mest lest akkurat nå

  1. – En helt uvanlig finansmann

  2. – Vi trenger ikke noe ekstra fra kommunen. Vi vil bare beholde skolen vår

  3. Inger-Tone var 33 år da hun fant ut at foreldrene hentet henne i Sør-Korea uten lov

  4. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

  5. Ingve Bøe om Bodø/Glimt: – Det holder ikke i Stavanger

  6. Hildeborg (38) turte bare å løfte et kosteskaft. Nå klarer hun 222,5 kilo