18 personer døde i drukningsulykker i juli

18 mennesker mistet livet i drukningsulykker i juli, ifølge tall fra Redningsselskapet. Det er én mer enn i samme måned i fjor.

Redningsskøyta Inge Steensland på fjorden ved Risør. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Blant dem som druknet, var det 14 menn, to kvinner og to barn.

– Det er veldig mange, dette er triste tall, sier Tanja Krangnes, leder for fagfeltet drukning i Redningsselskapet til NTB.

Hvert år er det flest som drukner i juli måned. I år har fellesferie kombinert med hetebølge ført til at spesielt mange har oppholdt seg i, ved og på vannet denne måneden. Bare de siste to ukene i juli har elleve personer druknet.

Krangnes oppfordrer folk til å følge med på omgivelsene når man er på stranda eller nær vannet.

– En drukning skjer stille. Det er ikke som på film, med rop og skrik og vinking. Den druknede bruker all energi på å holde hodet over vann, sier hun.

Fritidsbåt

Sju av drukningsulykkene i juli skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Alle de omkomne var menn. Seks personer falt over bord. En av dem, en 35 år gammel mann, var i en fritidsbåt på Hurdalsjøen da han falt ut i vannet og druknet.

Det er klart flest menn som drukner i Norge. Tenåringsgutter, unge menn og voksne menn over 40 år er mest utsatt. Det er de samme tendensene internasjonalt, ifølge Krangnes.

En grunn er at flere menn ferdes i båt, særlig alene.

– Dessuten overvurderer menn, og kanskje spesielt tenåringsgutter, egne ferdigheter i vannet i større grad enn kvinner. De tar sjanser de ikke burde tatt, sier Krangnes.

Grip inn

Fire personer døde i forbindelse med bading i juli. Det er langt færre enn samme måned i fjor, da hele 14 av 17 druknet under bading.

Krangnes oppfordrer alle til å lære seg førstehjelp. Drukningstallene i juli kunne vært enda høyere dersom ikke snarrådige vitner hadde grepet inn.

– Det har vært flere hendelser i sommer hvor privatpersoner har vært med på å redde liv og forhindret at ulykker har fått et dødelig utfall, sier Krangnes.

Kan skje på sekunder

Dersom du mistenker at noen drukner, bør du først og fremst ringe 113, og søk hjelp hvis det er flere til stede.

– Forsøk å få personen på land, men uten at det går utover egen sikkerhet. På land må personen legges i stabilt sideleie dersom de puster. Ellers må du starte hjerte- og lungeredning, sier hun.

Hun påpeker at drukningsulykker kan skje svært fort.

– Heldigvis er det få barn som drukner. Men en drukning kan skje i løpet av sekunder, så vi fraråder på det sterkeste at man sitter med mobilen, nettbrett eller en bok mens barna bader. Bad sammen med dem, sier Krangnes.

Drukningsdødsfall i samtlige fylker

55 mennesker har druknet i Norge hittil i år. På samme tid i fjor hadde 69 mennesker omkommet i drukningsulykker.

Hittil i år har det skjedd flest drukningsulykker i Rogaland, hvor elleve personer har omkommet av drukning. Etter Rogaland følger Hordaland med seks omkomne og Vest-Agder og Trøndelag med fem drukningsdødsfall hver.

Det har vært drukningsdødsfall i samtlige fylker så langt i år.

Publisert: