Bent Høie: – Denne pandemien kommer til å vare lenge
Helse- og omsorgsminister Bent Høie håper en vaksine kan være klar allerede i begynnelsen av 2021.
- Geir SøndelandJournalist

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.
-> Gå til direktestudio
Han tror at man rundt juletider nærmer seg godkjennelse av den første vaksinen.
– De første dosene kan i beste fall bli tilgjengelig på begynnelsen av det nye året. Vi skal gjøre dette sammen, kontrollert og over tid. Vi har flere tøffe arbeidsøkter bak oss, og nå begynner vi på en ny som er litt annerledes, sier Høie.
Han varsler at det nå blir jobbet med kriterier for hvordan de første vaksinedosene skal fordeles.
– Vi får ikke vaksinedoser til hele befolkningen på en gang. Det vil ligge en prioritering og en rekkefølge, og det som ofte er vanlig innen vaksinering, er å beskytte dem som jobber i helsetjenesten og dem som er ekstra sårbare grupper først, sier Høie.
Mengde, rekkefølge og type vaksine er viktige stikkord for vaksinearbeidet som nå pågår.
– Vil vare lenge
– Vi har snakket om det i en god stund, men jeg tror det først går opp for oss nå: Denne pandemien kommer til å vare lenge, sier Høie.
– Dette er ikke en helaftens spillefilm med en enkel slutt. Det er en serie. En serie med mange episoder og muligens flere sesonger. Vi vet ikke hvor lenge den vil vare, når det vil skje og om det vil skje. Det kan være spennende i sofakroken, men ikke når det handler om våre egne liv. Det er slitsomt og strevsomt, sier han.
Han opplyser at smittespredningen fortsatt er lav i Norge.
– Smitten har flatet ut, selv om det er blitt testet langt flere, sier han.
Randaberg-ministeren sier de vanligste smittestedene er hjemme, private arrangementer, reiser, serveringssteder, på jobb og universiteter.
Antall testet økt 54 prosent sammenlignet med uken før, ifølge Høie.
– Den samlede overvåkingen viser en økning i smittetilfeller de siste ukene, men fortsatt lav spredning av covid-19 i befolkningen. Sist uke ble 360 nye personer meldt smittet med koronavirus, en nedgang på ti personer fra uken før (uke 32), opplyser avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).
Før pressekonferansen ble det kjent at 264 koronadødsfall er meldt til FHI, en økning på to fra onsdag.
Hun opplyser at det ikke er aktuelt å opprette fargekoding i Norge på kommunenivå som markør for smitterisiko eller utbredelse.
Skal forenkle regler
Høie sier at regjeringen nå arbeider med å forenkle regler og forskrifter om hvordan folk skal opptre med hensyn til smittesituasjonen. Han har forståelse for at publikum synes det er vanskelig å følge med på regelendringer og anbefaler som stadig oppdateres.
Fra natt til lørdag klokken 24:00 blir ytterligere fire land og én region rød:
Det innføres karantene for reisende fra Storbritannia, Irland, Hellas, Østerrike og hovedstadsregionen (København) i Danmark.
– Det er sånn hverdagen vår blir framover. Vi må ta grep for å slå ned og forebygge smitte når og om det blir nødvendig. Noen ganger vil det være forventet, andre ganger vil det komme uventet, sier Høie.
Nye fraværsregler
– Elever trenger ikke å dokumentere sitt helsefravær med legeerklæring eller annen dokumentasjon fra sakkyndig. For elever under 18 år er bekreftelse fra foreldre tilstrekkelig. Elever over 18 år kan legge fram egenmelding. Disse reglene er midlertidige – i første omgang ut oktober, varsler kunnskapsminister Guri Melby (V).
Målet er at elever med milde symptomer på luftveisinfeksjon ikke skal presse seg til å gå på skolen.
Fallende tillit
Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet viser til at den siste befolkningsundersøkelsen viser at flere er bekymret for å bli smittet enn før og at tilliten til helsemyndighetene har gått noe ned.
– Færre mener at tiltakene som myndighetene setter inn er riktige, og tydeligheten er ikke oppfattet som like god som tidligere. Dette tar vi naturligvis som alvorlig og viktige innspill, sier Guldvog, som varsler at dette blir fulgt opp.
– Vi er avhengig av å kunne kommunisere godt og opprettholde tillit, sier han.
Må man løpe og teste seg fordi de må i karantene etter nærkontakt med en smittet person? Guldvog viser til at folk tror at man kan teste seg ut av karantene.
– En slik test vil uansett ikke gjøre at man slipper ut av karantene tidligere. Hvis du har hatt nærkontakt med noen som er smittet, skal du være i karantene i ti dager uansett. Har du vært på reise i et rødt land, skal du være i karantene uansett, med mindre du er sesongarbeider eller er underlagt unntaksregler i karanteneforskriften, sier han.
– En negativ test forteller bare at du ikke er smitteførende akkurat den dagen du tester deg, sier helsedirektøren.
Folk som har symptomer eller er bekymret, skal nå bli tilbudt testing.
Dekker kostnader til testsentre
– Det er ikke realistisk å teste alle som kommer fra utlandet, men vi kan teste flere enn det vi har i dag, sier helsedirektøren.
Så langt er det etablert testsentre ved sju flyplasser, Sola inkludert. Karmøy er på vei.
Regjeringen foreslår en øremerket tilskuddsordning for å dekke kommunenes kostnader til testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner i hele Norge.
–Staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av disse testsentrene, slår Høie fast i en pressemelding.
Dette må godkjennes i Stortinget.
De som kommer reisende fra utlandet, vil få tilbud om å teste seg gratis.
Det understrekes at all helsehjelp i Norge – inkludert smittevern – er som hovedregel basert på frivillighet. Testing ved ankomst vil dermed være frivillig, men helsemyndighetene håper flest mulig vil benytte seg av det.
Erfaringene så langt er at ti prosent lar seg teste ved ankomst, ifølge helsedirektøren.
Alle som kommer fra røde land, skal beholde munnbindet på til de er i karantene, melder regjeringen.
«Det er likevel viktig å huske på at en negativ test ikke er en garanti for at man ikke har tatt med seg smitte hjem. Testing ved innreise vil derfor ikke erstatte karantene», melder regjeringen på sine nettsider.
– Vi anbefaler at alle kommuner etablerer innkvarteringsløsninger for dem som skal i karantene og som ikke kan reise til eget sted og gjennomføre karantene der, sier Guldvog.
Kompensasjon til idrett og frivillighet
Kulturminister Abid Q. Raja (V) la torsdag 1 milliard kroner på bordet til kompensasjonsordningen for idrett og frivillighet.
Den skal gjelde fra 1. september til og med 31. desember 2020.
Også etter 1. september kan man søke om kompensasjon av tapte inntekter fra eksempelvis loppemarkeder, utleie, billettinntekter fra idrettsanlegg og andre tilbud.
Kampdagsinntekter for toppidrett vil også kompenseres, i tillegg til bortfall av billettinntekter, varsler regjeringen.
Les også
Korona-viruset
- INNENRIKS
Tre år med korona: Nye bølger i vente, men færre alvorlig syke
- INNENRIKS
Erstatningskrav etter koronavaksinen: Mange kvinner fikk alvorlige mensforstyrrelser
- DEBATT
Er ikke mediene forkjempere for ytringsfrihet og vitenskapelig dialog?
- INNENRIKS
FHI: Norge kan få tre–fire koronabølger i år
- LOKALT
Sterk økning av influensa i Rogaland
- ØKONOMI
Kina fjerner karantenekrav for tilreisende fra utlandet