Flere personer skal være alvorlig skadet - redningsaksjonen vil pågå hele natten

Redningsarbeidet vil pågå hele natten. Flere av de evakuerte skal være alvorlig skadet.

  • NTB
  • Tonje Aursland
  • Hilde Heian
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Cruiseskipet «Viking Sky» meldte mayday klokken 14 lørdag ettermiddag. Skipet fikk motortrøbbel på Hustadvika og drev inn mot land. Om bord var det 915 passasjerer og et mannskap på 458. På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet – og var da i farlig grunt farvann.

Evakueringen av skipet pågår, og vil ta hele natten. Skipet ligger nå stabilt.

Totalt bidrar fem helikoptre i arbeidet med å evakuere passasjerer og mannskap fra cruisebåten. De frakter 20 til 30 passasjerer av gangen.

Litt før midnatt opplyser Hovedredningssentralen at 180 personer er evakuert fra cruiseskipet.

Les også

I 30 nervepirrende minutter ventet de på at ankrene skulle finne feste på havbunnen. I siste liten gikk det.

– Fortsetter gjennom natten

Natt til søndag har cruiseskipet satt kursen mot Molde, melder NRK klokken 1.15. Planen er at to taubåter skal assistere med å få skipet i kai i Molde i løpet av natten.

– Tre av motorene på cruiseskipet er nå i gang igjen, og det gjør dem i stand til å manøvrere fartøyet bedre, men det er foreløpig ingen endringer i planen om å evakuere alle som er om bord, så vi fortsetter med arbeidet gjennom natten, sier pressetalsperson Per Fjeld.

Det blåser kuling i området, men redningsarbeidet fortsetter med samme kapasitet.

– Arbeidet går noe tregere på grunn av nattemørket, men ellers er innsatsnivået det samme, sier Fjeld.

  • Er du på skipet eller kjenner noen som er der? Tips oss på SMS 2211 eller 2211@bt.no.
NØDMELDING: Cruiseskipet «Viking Sky» sendte i 14-tiden lørdag ut mayday. Skipet har motorproblemer og drev mot land.

Tre personer alvorlig skadet

Seks kvinner og fire menn er innlagt på sykehus som følge av cruiseulykken. For to menn og en kvinne er tilstanden alvorlig.

Helse Midt-Norge opplyser at fire personer er innlagt på Molde sykehus, tre med lettere skader og én med moderate skader.

I tillegg er en mann i 70-årene med alvorlige skader sendt videre fra Molde til Haukeland universitetssjukehus.

Fem personer er innlagt på sykehuset i Kristiansund, to av dem med alvorlige bruddskader.

DREV MOT LAND: I 18-tiden var skipet kommet seg godt ut fra land igjen. På det nærmeste lå skipet en drøy kilometer fra land.

Det er opprettet et mottak på land i Brynhallen i Fræna kommune. Det er Hovedredningssentralen som koordinerer hjelpearbeidet, men både politi, sivilforsvaret, Røde Kors og Heimevernet bistår.

De fleste passasjerene om bord er amerikanske og britiske.

Ekteparet Mary Jo og Gary Peters fra New York var blant de første som ble evakuert. De berømmer innsatsen til både mannskap og redningsfolk.

– De fortalte oss om situasjonen forløpende. Vi fikk vite at en motor var nede, og at vi måtte forberede oss på å bli evakuert, forteller ekteparet Mary Jo og Gary Peters fra New York til Romsdals Budstikke.

Kommet seg lenger ut

– Vi er svært takknemlig for hjelpen vi har fått, sier de to til avisen.

Ekteparet beskriver stemningen om bord som rolig etter forholdene. De berømmer innsatsen til besetning og redningsmannskap.

DREV MOT LAND: Evakueringen er i gang. To helikoptre henger over skipet.

I 18-tiden klarte skipet å komme seg lenger ut fra land ved hjelp av egen maskin. Det er ankret og ligger nå stabilt.

Det blåser kraftig og er høye bølger i området på grunn av et lavtrykk som har rammet store deler av kysten.

Redningsskøyter måtte snu

Været er så dårlig i området at redningsskøytene RS «Erik Bye» og RS «Mærsk», som ble sendt ut for å assistere cruiseskipet, måtte snu og dra til kai igjen. Årsaken var hensynet til egen sikkerhet. «Men vi er i beredskap om situasjonen forverres,» opplyser de på Twitter lørdag ettermiddag.

UVÆR: – Dette bildet sier litt om uværet og bølgehøyden redningsskøyten sto overfor utenfor Hustadvika. Vi er i beredskap, skriver Redningsselskapet.

Også et frakteskip, som ifølge NRK var i området for å hjelpe det havarerte cruiseskipet, fikk trøbbel på Hustadvika, et drøyt ti nautiske mil langt åpent havstykke i skipsleien mellom Molde og Kristiansund.

De ni som var om bord på frakteskipet var sent lørdag kveld evakuert. Mannskapet måtte hoppe i sjøen for å bli reddet.

– Diverse forhold i sjøen er grunnen til det. Det er en operasjon de er trent på. De hopper i sjøen slik at de kan bli tatt trygt opp i helikopteret, sa Per Fjeld ved Hovedredningssentralen.

Ifølge Fjeld er ingen av de ni fra lasteskipet skadet.

UVÆR: Det er liten storm i området.

Hagen til Molde

Skipet «Viking Sky», har havn i Bergen og eies av rederiet Viking Cruises og cruisereder Torstein Hagen. Skipet er 230 meter langt, med plass til 900 passasjerer og 500 ansatte.

«Viking Sky» var nytt i 2017 og er søsterskipet til «Viking Star» som ble døpt i Vågen 2016.

SØROVER: Skipet var på vei til Stavanger og hadde forventet ankomst i 13-tiden søndag.

Klokken 21.35 lørdag kveld sendte Viking Ocean Cruises og styreleder Torstein Hagen ut følgende pressemelding:

« Vi har dessverre også fått melding om at noen få gjester har fått skader, men disse skal ikke være livstruende. Gjester fraktes til hoteller i nærheten når de kommer i land, og Viking jobber nå med å organisere hjemreise for alle gjester.»

Hagen er på vei til Molde for å møte evakuerte passasjerer og mannskap, og følge arbeidet med å evakuere og sikre Viking Sky tett.

HJEMMEHAVN I BERGEN: «Viking Sky», som er et cruiseskip med hjemmehavn i Bergen, har problemer i uværet langs kysten av Møre og Romsdal.

– Skipet var sist i Bergen den 13. mars. Nå var det på vei til Stavanger, sier havnevakt Hans Skjønhaug i Bergen og omegn havnevesen til BT.

«Viking Sky» hadde vært på Nordlys-cruise i Tromsø.

– Viking Sky var forventet til kai i Stavanger søndag klokken 13.00, og vi hadde booket kaiplass til det fra klokken 13.00 til klokken 18.00, sier Fredrik Skarbøvik.

Publisert: