Fagfolk frykter for humlenes «matfat»

I sommer skal hundre tusen kilometer med blomstrende veikanter slås. Naturvernforbundet sier mange insekter sliter med at leveområdet deres blir borte.

Ifølge Naturvernforbundet bør store deler av kantklippingen vente til august, etter at viktige planter har satt frø.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– I sommer pågår en omfattende kantklipping langs riks- og fylkesveier over hele landet. Vi skulle gjerne ha sluppet å meie ned alle de fine engblomstene, sier grøntanleggsforvalter Hanne Mørch i Statens vegvesen til Nationen.

Fagrådgiver for naturmangfold i Naturvernforbundet, Ingvild Fonn Asmervik, sier de mange markblomstene langs veiene sikrer et biologisk mangfold for insekter som lever av pollen og nektar.

– Disse insektene spiller en viktig rolle i økosystemene våre, og de sliter med at leveområdene deres blir borte.

Asmervik påpeker at Vegvesenet har gode rutiner for hensyn til biomangfoldet, men at det varierer hvordan det blir gjennomført av ulike entreprenører. Forbundet skulle ønske klippingen skjedde i august, slik at viktige planter får tid til å sette frø.

Mørch forteller at Vegvesenet sprøyter mye mindre enn før, og at de jobber med å finne nye metoder for å ivareta engblomstene.

– Men vi må ta det onde ved roten. Av hensyn til naturen som helhet velger vi å klippe fremmede og kraftigvoksende arter.

Hun forklarer at høyvokste veikanter må klippes to ganger hver sommer, og at den første runden må tas i juni for å hindre at skadelige arter sprer seg.

Publisert:
  1. Naturvernforbundet
  2. Pollen

Mest lest akkurat nå

  1. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

  2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

  3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

  4. Navn på omkommet etter båtulykke frigitt

  5. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

  6. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i