Holder storhøring om «Glassjenta»-saken

Fredag arrangeres en storhøring om «Glassjenta»-saken. Hele Barneverns-Norge møtes for å diskutere spørsmålet: «Kan historien bidra til å endre barnevernet?»

Publisert: Publisert:

Historien om «Glassjenta» har berørt mange, og påvirker hvordan barnevernet jobber. Nå er en hel dag satt av til å diskutere veien videre. Foto: Jarle Aasland

 • Hilde Anette Ebbesvik
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Flere barnevernseksperter og politikere har allerede slått fast at «Ida»s historie vil endre norsk barnevern. I granskingen av saken påviste fylkesmennene i Rogaland, Hordaland og Troms at en lang rekke etater og institusjoner hadde sviktet ei utsatt jenta som trengte hjelp.

I kjølvannet har regjeringen, direktorater og tilsynsmyndigheter varslet en rekke systemtiltak.

 • Les hele «Glassjenta» her.

Det var Odd Arild Halhjem i Dialog og kompetanse som tok initiativ til høringen som finner sted på Aker Brygge i Oslo fredag. Fellesorganisasjonen (FO) er også med som arrangør.

– Han mente det var sagt så store ord at det var viktig å sørge for at det faktisk skjer noe, og myndigheten blir ansvarliggjort, sier Thomas Ergo som har laget «Glassjenta» sammen med Rune Vandvik og Hans Petter Aass.

Les stort helgeintervju med Thomas Ergo, som kan ha endret barnevernet i Norge.

Følg storhøringen

Storhøringen kan du følge på Aftenbladet.no fra fredag klokka 10.

Publikum over hele landet er invitert til å delta med spørsmål og kommentarer under debatten. De kan sende inn spørsmålene på Twitter med hashtag #GlassjentaFO

«Ida» deltar

Ergo er en av flere viktige aktører som vil snakke under storhøringen fredag. Barnevernsjenta «Ida» vil også snakke til forsamlingen, der 250 fagfolk fra hele landet deltar.

«Ida» er i fengsel, men Thomas Ergo vil ha med seg et anonymt intervju med jenta som han vil vise forsamlingen.

Les også

«Glassjenta-saken viser ikke systemsvikt i barnevernet. Den viser svik satt i system.»

– Hun vil henvende seg til publikum, til politikere og eksperter, sier Ergo.

Han tror ikke jenta selv vet hva hun har vært med å påvirke. Journalisten sitter på en liste med en lang rekke endringer i barnevernssystemet etter at historien hennes ble kjent.

– Det er ny rekord i påvirkningskraft i journalistikken i noe av det vi har drevet med, sier han.

Les også

Her er tiltakene som skal avverge nye Ida-saker

Lære av historien

Det avholdes tre paneldebatter fredag. De to første skal til bunns i spørsmålet: Hvordan kan vi forstå og lære av historien om «Glassjenta»?

Den siste, hvor barne- og likestillingsminister Solveig Horne deltar, forsøker å svare på: Hvordan kan «Glassjenta»-saken bidra til endringer i barnevernet?

– Utgangspunktet for høringen er at vi vil forstå, lære og bidra til en utvikling med utgangspunkt i det materialet som ligger her. En vil diskutere dette slik at diskusjonen rundt «Glassjenta» ikke bare blir grunnlag for læring hos departementer, direktorater og fylkesmannsembeter, men at vi faktisk bringer det ut i praksisfeltet, sier Mimmi Kvisvik, leder av FO.

Hun mener historien til «Ida» var med på å løfte mer helhetlig utfordringene knyttet til de vanskelige barnevernssakene.

– Istedenfor en stykkevis og delt historie presenterer Aftenbladet en hel historie med et helt forløp, sier Kvisvik.

– Samtidig som den viser kompleksiteten i utfordringene, sier det seg at heller ikke løsningene er enkle. Derfor blir det viktig å ta historien med videre, for å se hvordan politikere, administratorer og fagfolk kan jobbe bedre sammen for å utvikle barnevernet.

Les også

Helse-Norge fikk Glassjenta-rapporten i hjemmelekse

Mange kjente i panelet

Debattleder er journalist og forfatter Trude Teige. Andre i panelet: Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, landets øverste barnevernssjef. Helge Eide, områdedirektør i KS og Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO, som organiserer de fleste barnevernsarbeiderne i landet.

I panelene sitter også Ruzzel Solberg, leder av Landsforeningen for barnevernsbarn, og det er representanter for barnevernsforeldre, samt barnevernsledere og direktoratsledere fra politi og helsevesen.

Også Erik Sandøy, direktør i Aleris, som driver institusjonen hvor «Ida» bodde mesteparten av sin tid i barnevernet, stiller til debatt.

Publisert:

Glassjenta

 1. Nasjonal rapport etter Glassjenta: Snakker med barna, men hører ikke på dem

 2. – Hvorfor har disse barna ikke fått en offisiell unnskyldning fra myndighetene, slik andre grupper har fått?

 3. Solveig Horne vil rydde opp i barnevernstjenester

 4. Derfor gir hun Horne terningkast 3

 5. «Glassjenta» så at Solveig Horne var i byen. Og inviterte på en kopp kaffe.

 6. Dette er Solveig Hornes største hodepine

Les også

 1. Jenta som vekket oss

 1. Glassjenta
 2. Barnevern
 3. Debatt