Kontrollkomiteen kaller inn regjeringstopper til terrorhøring

Statsministeren, justisministeren og forsvarsministeren kalles inn til høring på Stortinget om terrorsikring etter kritikk fra Riksrevisjonen.

Statsminister Erna Solberg (H) må møte til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget etter Riksrevisjonens kritiske rapport av manglende terrorsikring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkluderte Riksrevisjonens i en rapport forrige uke.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet tirsdag å kalle inn en rekke nåværende og tidligere statsråder, og flere sikkerhets- og forsvarstopper til en ny høring om terrorsikring, som trolig blir avholdt 27. august.

– Riksrevisjonen kritiserer regjeringens objektsikring på det sterkeste. Dette er svært alvorlig. Med runden vi hadde på tilsvarende tema for ett år siden, ser vi det derfor helt nødvendig å invitere til høring i denne saken, sier kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Også forgjengere

Statsminister Erna Solberg (H), justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil bli innkalt til høringen.

Også forgjengerne i Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet blir invitert for å forklare seg. Det betyr at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) blir innkalt som tidligere forsvarsminister, samt at stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) må møte.

– I høringen i fjor ble det skapt et inntrykk av at den forrige rapporten fra Riksrevisjonen var et øyeblikksbilde, men at det var blitt mye bedre. Nå viser denne rapporten at det er lite som er blitt bedre. Det er veldig alvorlig hvis statsrådene på det tidspunktet ga et fortegnet bilde av virkeligheten, sier komitéleder Andersen.

Både den tidligere og den nåværende forsvarsministeren mener imidlertid at Stortinget har fått beskjed om at det ville ta tid å få objektsikringen på plass.

– Vi gjennomførte en lang rekke tiltak, men samtidig sa vi veldig klart ifra at denne jobben ikke er gjort på et år eller tre, sier Søreide til NTB.

– Vi hadde langsiktige planer og vi forklarte i detalj og grundig i høringene om hvordan arbeidet var lagt opp og hva vi forventet, fortsetter hun.

– Vi er helt åpen på at dette er utfordrende. Det er et stort arbeid og det tar tid, sier nåværende forsvarsminister Bakke-Jensen.

Han peker dessuten på at Riksrevisjonen også viser til «betydelige forbedringer»

Skjønnmaling

KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontroll- og konstitusjonskomiteen som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten fra Riksrevisjonen om objektsikring. Også han er kritisk til bildet regjeringen ga av situasjonen i forrige høring.

– Når vi nå får vite at lite er gjort, minner bildet som ble tegnet i 2015 fra regjeringens side sterkt om skjønnmaling, sier Grøvan til NTB.

– Høringen over sommerferien blir viktig for å sammenholde det Riksrevisjonens rapport sier nå, opp mot det regjeringen sa i 2015, sier Grøvan.

Gjennomføringskraft

SVs Torgeir Knag Fylkesnes minner om at statsminister Erna Solberg (H) flere ganger har trukket fram regjeringens gjennomføringskraft.

– Det er lite som minner om gjennomføringskraft når vi leser Riksrevisjonens rapport. Når det ikke er skjedd noe etter den runden vi hadde sist, er det knapt til å tro. Statsministeren har også sagt at dette er et av hennes aller viktigste oppdrag. Derfor er det svært alvorlig når vi fortsatt ikke er i nærheten av å komme i mål, sier Fylkesnes til NTB.

Komiteen ber også flere sikkerhets- og forsvarstopper om å stille i høringen: Direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, politidirektør Odd Reidar Humlegård samt Heimevernets sjef Eirik Kristoffersen.

Publisert:
  1. Kontroll- og konstitusjonskomiteen
  2. Justis- og beredskapsdepartementet
  3. Forsvarsdepartementet

Mest lest akkurat nå

  1. Slutt etter 110 år: – Jeg synes det er vanskelig å miste jobben

  2. Metersregel, skjenkestopp og maksantall hjemme: Dette er de nye korona­tiltakene

  3. Snøkaos på Sørlandet: Vurderer å evakuere biler som er tomme for strøm

  4. Hastverk og uenighet på kammerset. Slik gikk diskusjonen om de nye tiltakene.

  5. Åpner onsdag: Slik blir den nye brannstasjonen ved Motorveien

  6. Omikron-varianten påvist i Sandnes