Regjeringsforhandlingene går tregt – landsstyremøter utsatt

De fire partiene som sitter i regjeringsforhandlinger, sliter med å bli enige om innvandring og abort. Mandagens planlagte landsstyremøter er utsatt.

Statsminister Erna Solberg, Frp-leder og finansminister Siv Jensen, Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland da regjeringsforhandlingene startet onsdag 2. januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Siden 2. januar har Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sittet i forhandlinger, men de har fortsatt ikke blitt enige om en ny regjeringsplattform. Forhandlingene er i sluttfasen, men fremleggelsen av en plattform kan la vente på seg i noen dager til.

Når forhandlerne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles fysisk for å gjennomgå plattformen og komme med sine råd.

Dette skulle etter planen skje ved at landsstyrene møttes mandag, men dette er nå utsatt.

Uenigheter

NRK melder at det fremdeles gjenstår viktige avklaringer på flere forskjellige politikkområder.

Spesielt asyl- og innvandringsfeltet beskrives i innspurten som svært krevende av kilder med kjennskap til forhandlingene. På dette området skal Frp angivelig ha krevd en innstramming i antallet kvoteflyktninger, noe som sitter langt inne for Venstre og KrF.

Kanalen melder også at det er grunn til å tro at KrF vil få gjennomslag for et forbud mot såkalt tvillingabort, men at dette kanskje ikke er nok for det splittede partiet.

I beredskap

Svært lite har lekket ut fra forhandlingene, som etter planen skulle ta mellom halvannen og to uker, og det er blitt jobbet gjennom helgen på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i et forsøk på å komme til enighet.

En kilde i et av partiene opplyser til NTB at det hele tiden har vært usikkerhet om tidspunktet for landsstyremøtene, men at landsstyret vet de må være i beredskap.

En annen sier at dette tar tid og bekrefter at landsstyrene sitter stand by.

Fredag ettermiddag meldte NRK at regjeringsplattformen trolig vil bli presentert på mandag, men etter det NTB erfarer, kan det komme til å drøye til tirsdag eller onsdag før plattformen blir lagt fram.

Seirer og kameler

Det knytter seg spenning til hvilke seire det enkelte parti vil få og hvor store kameler partiene må sluke for å komme til enighet.

Torsdag ble Frp-nestor Carl I. Hagen hentet inn, tilsynelatende for å advare forhandlerne om konsekvensene dersom hans parti ikke får en blank seier på innvandringsområdet og tommel opp fra de andre partiene for å stramme inn innvandringspolitikken.

Utspillet fra tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) om å innføre begrensninger i barnetrygden for at innvandrere skal føde færre barn, har samtidig vakt avsky i KrF.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

  2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

  3. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

  4. Ryfylke har fått sin første vingård

  5. Ny utrolig rekord for Haaland

  6. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv