Terrorsiktet russer har endret forklaring etter knivstikking i Oslo

En 20 år gammel russer som er siktet for terror etter at han knivstakk en 25 år gammel kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo, har endret forklaringen sin totalt.

Publisert: Publisert:

Advokat Ola Lunde, som er forsvarer for den 20 år gamle russeren som er terrorsiktet etter knivangrepet på en kvinne i en Kiwi-butikk i Oslo, sier at hans klient har endret forklaring. Nå heter det at han var på ferietur og at knivstikkingen ikke dreide seg om terror. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker fortsatt knivangrepet mot en kvinne på Kiwi Fredensborg i Møllergata i Oslo som et mulig terrorangrep. Mannen som er siktet for knivstikkingen har endret forklarer og sier at det ikke var ment som et terrorangrep, men at han bare var på ferie. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ifølge mannens advokat Ola Linde hevder mannen nå at han bare skulle på ferie og at han ikke var «helt i form» da knivstikkingen skjedde.

Han tar nå fullstendig avstand fra terror, sier Lunde til Dagbladet.

Mannen hevder nå at han kun var på ferie i Skandinavia, noe som står i sterk kontrast til hans forklaring til politiet fredag, da han hevdet at knivstikkingen var et terrorangrep og at meningen var å drepe flere. Han hevdet at hensikten var å drepe kristne europeere.

Psykisk syk

Advokaten sier til Aftenposten at hans klient er psykisk syk.

– Min erfaring sier at dette er en sinnsforvirret og syk 20-åring. Det burde ha vært en forsvarer til stede da han avga forklaring torsdag, mener han. Han forstår samtidig at mannen er siktet etter terrorparagrafen ut ifra de opplysningene han kom med i det første avhøret.

Forsvareren sier at hans klient ikke viser tegn til anger.

– Måten han snakker og oppfører seg på, er ikke normal. Han er overhodet ikke opptatt av at han nesten har stukket noen til døde. Det sier jo en del. Et normalt menneske ville være opptatt av hvordan det har gått med offeret, men han nevner ikke henne med én setning. Allerede der er det grunn til å stanse opp, sier advokaten.

Utenfor livsfare

Den 25 år gamle kvinnen, som var et helt tilfeldig offer, ligger fortsatt på sykehus, men er ute av respirator. I en SMS til Aftenposten opplyser hennes bror at hun er operert og utenfor livsfare.

20-åringen har tidligere forklart at han har blitt inspirert av terrorangrep, som angrepet i Paris i november 2015 som kostet 130 mennesker livet, og angrepet i Berlin i desember 2018 der tolv personer ble drept.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke si når de har planlagt nye avhør av den terrorsiktede, men at mannen har endret forklaring tidligere og at den nye forklaringen ikke får betydning for etterforskningen.

Publisert:
  1. PST
  2. Terror