Tobarnsfar fra Bergen tiltalt for å ha bestilt overgrep mot barn fra tre land

Ingeniørutdannet mann tiltalt i Dark Room-saken.

Publisert: Publisert:

OVERGREP: I dette huset pågrep politiet en angivelig produsent av overgrepsmateriale i 2018. Fem barn ble reddet under aksjonen. Foto: Politiet (arkiv)

 • Ingrid Fredriksen
 • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

(Bergens Tidende): I 2017 pågrep politiet en nordmann som de mente hadde bestilt og kjøpt overgrepsmateriale fra Filippinene.

I samme etterforskning ble mannen koblet til å ha bestilt direkteoverførte overgrep over internett i Romania og et afrikansk land.

Nå er mannen tiltalt, blant annet for medvirkning til misbruk av barn og medvirkning til grov menneskehandel.

Statsadvokaten har varslet at de kan komme til å kreve forvaring. Dette er en tidsubestemt straff som i ytterste konsekvens kan forlenges til å bli livsvarig.

– Det er en svært alvorlig og omfattende tiltale, med meget grove seksuelle overgrep bestilt og instruert om fra Norge, begått mot barn i Romania, Filippinene og andre land av barnas foreldre eller andre omsorgspersoner.

Det uttaler statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes, som tok ut tiltalen onsdag denne uken, i en e-post til BT.

Les også:

Les også

Mannen føler at politiet er kommet nær. Han sletter de ulovlige filene og kaster flere pc-er på sjøen. Han tror han er trygg. Det er han ikke.

Les også

Faren er dømt for minst 160 overgrep mot denne jenta. Hun er så skadet at hun har vært innelåst på sykehus i Bergen i nesten fire år.

Medvirkning til voldtekt

Det første punktet i tiltalen handler om medvirkning til grov voldtekt, for å ha «formidlet instruksjoner» til personer om å ha seksuell omgang med barn under 14 år – eller å få barn under 14 år til å «utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med andre barn eller seg selv».

Dette skal ha pågått, mener påtalemakten, over en periode på rundt syv år.

– Overgrepene ble filmet og direkte overført til hans datamaskin, nettbrett eller liknende, heter det i det fire sider lange anklageskrivet mot mannen.

Erkjenner ikke skyld

I ett av tiltalepunktene anklages mannen for, via Skype og mot betaling, å ha fått en mor og to døtre i Romania til å ha seksuell omgang.

Ved en annen anledning, ifølge tiltalen i 2016, skal mannen ha fått en mor på Madagaskar til å misbruke sin datter på cirka ti måneder.

Tiltalen omfatter også forsøk på medvirkning til overgrep mot barn.

I 2018 opplyste mannens forsvarer Per Magne Kristiansen at mannen ikke erkjente skyld for noen av de alvorlige forholdene han var siktet for.

BT har ikke lykkes å få en kommentar fra mannens forsvarer om tiltalen.

Politiet utga seg for å være overgripere

I mars 2018 planla politi fra Bergen og Filippinene en hemmelig aksjon.

Politifolk fra Vest politidistrikt utga seg for å være overgripere på nett. De ville finne mannen de mente produserte overgrepsmaterialet i et hus i en landsby på Filippinene.

Politiet aksjonerte mot huset, og fem barn ble reddet.

Etter pågripelsene i 2018, holdt politiet en felles pressekonferanse i Manila på Filippinene.

– Siktede i Norge er utdannet ingeniør. Han er ektemann og far til to barn. Vi har siktet ham for livestreaming av overgrep mot barn. Vi er kjent med at han har bestilt livestreaming fra minst tre ulike land, sa politiadvokat Sidsel Isachsen fra Vest politidistrikt under pressekonferansen.

Leverandøren av materialet erkjenner at han har produsert filmene, men hevder overgrepene var iscenesatte og ikke reelle.

– Det er falske nyheter. Dette kan iscenesettes veldig lett, skal mannen ha uttalt da han ble pågrepet, ifølge AP.

Les også:

Les også

Dette er de norske nettovergriperne

DATAUTSTYR: Politiet mener en kvinne i Romania overførte reelle overgrep mot barn via Skype og datautstyret som hun hadde på soverommet. Foto: Politiet (arkiv)

Koblet til overgrep i Romania

To uker etterpå ble mannen koblet til nye overgrep over internett, denne gang i Romania.

En kvinne i 40-årene ble arrestert i Romania, fordi politiet mente hun hadde forsynt ingeniøren med liveovergrep mot barn.

I Romania-saken mente politiet det hadde vært kontakt mellom kvinnen og den norske ingeniøren på Skype og chatteprogrammer, og at det ble gjort pengeoverføringer.

I politiaksjonen mot kvinnen i 40-årene ble tre barn reddet ut av mulig misbruk, ifølge politiet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. For første gang kjørte over 10.000 gjennom Ryfylketunnelen i løpet av ett døgn

 3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 4. Ka då ittepå skilsmissen?

 5. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Overgrepssaken «Dark Room»
 2. Voldtekt
 3. Overgrep
 4. Menneskehandel
 5. Nettovergriperne