Budsjettforhandlingene ikke i mål innen fristen

To kveldsøkter i statsministerboligen var ikke nok. Samarbeidspartiene trenger enda mer tid på å bli enige om neste års budsjett, og bryter sin egen tidsfrist.

Partileder Knut Arild Hareide (KrF) var sammen med lederne i de borgerlige samarbeidspartiene i budsjettmøte hos statsministeren lørdag kveld.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det hadde så klart vært mye bedre å ha hatt på plass en løsning nå, noe som har vært KrFs mål, men vi innser vi må være enige om budsjettet – heller enn å overholde tidsfristen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han kom ut fra møtet i statsministerboligen ved 23.30-tiden lørdag kveld.

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre hadde egentlig satt seg som mål å bli enige om et budsjett innen søndag klokka 18. Men etter to møter mellom statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) og de to lederne for sentrumspartiene, er det fortsatt mye som gjenstår.

I tillegg til de fire partilederne var også Høyres og Frps parlamentariske ledere og alle partienes finanspolitiske talspersoner til stede på møtet host statsministeren. De er blitt enige om å møtes igjen, men ikke når.

Les også:

Les også

Full splid når toppene overtar budsjettsamtalene

Les også

Venstre vil flytte på 40 milliarder kroner

Les også

Venstre: Frp sa nei til flere milliarder i grønne skattekutt

Nye forslag

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at hun ikke har gitt opp håpet om å bli enige.

– Venstre har lagt mange gode forslag på bordet som jeg tror bringer oss i mål, men det gjenstår fortsatt mye arbeid, utdypet hun.

Grande ville ikke si noe om hva forslagene innebar, annet enn at det var en stor forslagspakke. Dersom regjeringspartiene aksepterer denne, er det gjort store fremskritt, mener hun.

– Vi har hele tiden jobbet for at vi skal bli enige og for at vi skal legge fram et grønt og bra budsjett som kutter i klimagassutslippene og det er jeg fortsatt innstilt på at vi skal klare, fortsatte Venstre-lederen, før hun satte seg i en taxi for å dra på fest.

Lørdag kveld uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide at budsjettforhandlingene så langt minnet litt om sjakk-VM.

Partilederne Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) møttes hos statsminister Erna Solberg (H) for nytt møte om statsbudsjettet lørdag kveld, uten å komme til enighet.

Det har vært mye snakk om den såkalte bilpakken som regjeringen har krevd at KrF og Venstre går med på. Den innebærer at drivstoffavgiftene økes, men at andre avgifter senkes, noe som totalt sett reduserer avgiftene for bilistene. Venstre har krevd økte avgifter på bensin og diesel, men før lørdagens møte hos statsministeren understreket hun at det viktigste er å få til kutt i klimagassutslippene.

– Det er noen andre den bilpakken har vært viktig for, sa hun.

KrF er heller ikke fornøyd med bilpakken, men har likevel sagt at de kan gå inn for et budsjett der regjeringens forslag blir stående.

I et tidligere forslag har regjeringen lagt nesten lagt nesten 3 milliarder kroner ekstra på bordet til grønne tiltak, blant annet kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi. Den har også foreslått økninger i kontantstøtten, engangsstønaden og mer til tidlig innsats i skolen – saker som er viktige for KrF.

Gruppemøte mandag

Forslagene som Venstre nå har lagt på bordet kan ikke KrF svelge uten videre.

– Både regjeringspartiene og KrF trenger tid til å vurdere det, sa Hareide.

Krfs stortingsgruppe skal møtes på mandag for å diskutere status i forhandlingene og forslagene både fra Venstre og regjeringen.

Partiet må vurdere forslag innenfor både klima og kjerneområder som skole, familie og distrikt, og dessuten hvordan økte satsinger skal dekkes inn.

At partiene ikke blir enige innen fristen betyr at de ikke rekker å skrive en avtale inn i finanskomiteens innstilling, opplyser Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsmann og leder av komiteen.

– Sånn som det ligger an nå vil hvert parti legge inn sine primære forslag i finansinnstillingen, men den datoen er jo for debatt femte desember, så det kan jo skje mye innenfor det tidsrommet likevel, sa Syversen. Han opplyser at det kan bety at saken går tilbake til komiteen, som så leverer en tilleggsinnstilling der en budsjettavtale inngår.

Publisert: