En Hanne fra Harlem

Hanne Harlem, Oslo. 36 år, justisminister og Gros yngre søster.Utdannet jurist, har tre barn og er gift med advokaten Sam Harris

  • Rune Nedrebø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

OSLO: I Justisdepartementets blodrøde sofa på statsrådens forværelse er det godt å sitte. Her er det ingen slinger i valsen.

På bordet ligger avisene, dvs. Dagsavisen (selvsagt), Nationen (?), Klassekampen (!) og selvfølgelig Aftenposten sirlig dandert. Det er så vidt det går an å røre dem.

Men et oppslag i Aftenposten om at staten vil beholde Olsen-banden, går det ikke an å overse. I varetekt på livstid, til og med.

Jaså. Det er sånn hun driver på.

Ja, selvfølgelig. Det fremskutte hake— og brystpartiet tyder jo på et ikke ubetydelig slektskap med en viss statsminister «hev vore». Ikke rart at det blir førstesideoppslag av slikt.

Dessverre viser det seg at det bare er Ellen Horn, kulturministeren, som har vært utom seg og sikret at noen norske kulturperler (!) fra filmhistorien fortsatt skal tas vare på av staten.

Ja, ja. Tipper nok at det passer Harlem utmerket, hun har jo et visst rykte på seg for å ha en uforbederlig forkjærlighet for smusslitteratur og dårlige kjærlighetsromaner.

Blant annet skal hun ha pløyd gjennom opptil flere av Margit Sandemos «Sagaen om Isfolket». Så en Olsen-banden film i ny og ne er nok ikke å forakte.

En dør går opp, en mann kommer ut. Han ser oppriktig lei seg ut når han ber oss om å komme igjen om et par dager. Statsråden ble heftet i et møte, forstås.

Tenkte det nok, for var det ikke Jan Petter Rasmussen og en partikamerat som smatt inn døra til statsråden rett foran nesa til Aftenbladet. Da tar det nok sin tid, for her lukter det domstoler, Bryne og sinte protester lang vei.

Og ganske riktig, to dager senere, nå innenfor statsrådens eikedør: Hva sa vi.

Hva var det nå mandag da? Jo, riktig, domstolene ja, sier justisminister Hanne Harlem og knipser med fingrene etter å ha fått litt hjelp.

Og hva ble konklusjonen, får Bryne beholde domstolen?

Nei, det vet jeg ikke noe om. Jo, selvfølgelig vet jeg noe, men det er skummelt å si noe før Stortinget har sagt sitt.

Du skjønner at Bryne-folk protesterer? Selvfølgelig ikke. Men det er andre steder i landet som har mye større grunn til å protestere, der avstandene til nærmeste domstol er mye lengre. Men det knytter seg mye følelser til slikt, klart det, sier Harlem.

Men Bryne får ha oss unnskyldt, for det er mer ved Justisministeren som interesserer enn domstoler. Familien, for eksempel.

25 år skiller henne og søster Gro. Foreldrene Gudmund og Inga Harlem fikk fire barn, Gro var eldst, så kom en gutt og så en til før de 18 år senere fikk Hanne som en ordentlig attpåklatt. Da var faren 47 og moren 46.

Hvordan har det vært å vokse opp som lillesøster til Gro?

Nei, hva skal jeg si om det da, sier hun og ser i taket.

Jeg har jo ikke noe å sammenligne med, vi har fått utdelt en familie, og den må vi leve med. På godt og vondt, men mest på godt, understreker Harlem.

Du tar vel bare en telefon dersom det er noe du lurer på?

Nei, det gjør jeg ikke. Det har kanskje skjedd en gang eller to, men stort sett snakker vi om barn og barnebarn og slikt når vi prates, akkurat som i andre familier.

I og med at hun for tiden bor i Geneve blir det heller ikke til at vi møtes så ofte, men vi prates jo jevnlig i telefonen og hun følger med i det jeg gjør, forsikrer hun, og oser av effektivitet. Akkurat som storesøster Gro.

Hanne Harlem har åpent innrømmet at det ikke bare er enkelt stadig å bli sammenlignet og målt mot sin berømte søster. Men det er likevel en utbredt oppfatning at hun er ett av Jens Stoltenbergs sterkeste kort, noe som skulle være et godt bevis på at justisministeren fint klarer å stå på egne bein. Men at de to ligner på hverandre unnslår hun ikke.

Jeg tror både mannnen min og svoger Olav vil underskrive på det. Begge vil stønne bare av tanken på å ha oss gående hjemme. Vi liker nok begge å passe på å kjefte litt, sier Hanne og ler hjertelig «ha,ha,ha,ha,ha». Før hun føyer til noe om at begge liker å sette seg godt inn i saker og ting før de mener noe, de liker fakta. Hanne Harlem ler i det hele ofte og så godt at det ljomer i veggene på kontoret. Som for eksempel da hun høyrøstet forkynner at hun har sluttet å se på menn som potensielle partnere.

Hva mon de tror på forværelset, hva hjelper det at foranledningen var uskyldig nok. Nemlig at hun skal ha en tendens til å falle for høyrefolk, mens hun har tilsvarende større problemer med å få tenning på «utflytende raddiser».

Jo, det stemmer nok. Det skyldes mest at jeg liker folk med litt orden i sysakene. Men nå er jeg godt gift, skratter hun.

Så SV slipper ikke inn i Regjeringen med din vilje?

Vi hadde et godt samarbeide med SV i byrådet i Oslo, men jeg ser at det er en litt annerledes situasjon på nasjonalt plan. I det spørsmålet viser jeg til mine to sjefer, humrer statsråden.

Som politiker har Hanne Harlem solide tradisjoner å bygge. Hun vokste opp i et solid Ap-miljø i Holmenkollen. Faren Gudmund Harlem, «Gubben», var statsråd i 10 år under Einar Gerhardsen. Selv ble hun valgt inn i Oslo bystyre alt som 18-åring, dengang som landets yngste.

Da hun var 21, fikk hun sitt første barn og nummer to kom kort etterpå. Jus ble det litt tilfeldig, men med toppkarakterer. Hun droppet sosialøkonomi fordi det var «for mange AUF'ere der», og gjorde det samme med statsvitenskap fordi det var for «ullent og uklart». Dermed ble det jus.

Som nyutdannet jurist ble hun personlig sekretær for statsråd Matz Sandman, før hun gikk til toppjobben som barnebyråd i Oslo. Overraskende trakk hun seg tilbake fra politikken i 1993 for å ta seg av sine to små barn. Hun tok barna med seg og flyttet til Tromsø, for at de skulle få være nær sin far, hennes fraskilte mann, som da hadde tatt seg jobb på Andøya.

Da hadde hun også truffet sin nåværende mann, advokaten Sam Harris hos regjeringsadvokaten, der begge jobbet før hun flyttet. I dag er han advokat hos advokatfirmaet BaHR, der tilfeldigvis også Hannes fetter og Gros sønn jobber. Og bare så det er nevnt, på Bahrs kundeliste står også Kjell Inge Røkkes selskap Aker Maritime.

Men tilbake til Hanne Harlem. Oppholdet i Tromsø varte i to år før hun vedte tilbake til hovedstaden og Kreditttilsynet. Deretter bar det til Norsk Hydro, der hun var assisterende direktør, før Jens hentet henne til sin første regjering i fjor vår. Det ble til posten som justisminister, flere hakk ned på lønnsstigen i forhold til Hydro-jobben.

Politisk støtter hun den kursen hennes søster Gro meislet ut for Arbeiderpartiet, men misliker likevel sterkt å bli målt etter rettlinjet høyre-venstre akse i partiet.

Jeg er for Nato og for EU, noen vil kanskje kalle det konservativt. Men samtidig har jeg et radikalt standpunkt til fordeling. Jeg er likevel overbevist om at hvis ikke Ap og sosialdemokratiet klarer å være kritiske til de løsningene vi selv har skapt, da er det vi som er konservative, sier hun og ser oss rett inn i øyene. Dette mener hun.

Som justisminister har hun ingen ting imot å bli oppfattet som tøff overfor de kriminelle. Og en av hennes hjertesaker er å sette fart i rettsapparatet slik at «Petter», som hun kaller ham, ikke skal ha 40 hyttetyverier bak seg før han stifter bekjentskap med rettssystemet.

Moren til ett av ofrene i Baneheia har uttalt at gjerningsmennene aldri burde slippe ut igjen?

Jeg har ingen problemer med å leve meg inn i hennes følelser. Men vi må likevel klare å se ut over de grusomme enkeltsakene, og da er jeg ikke nå klar for å gjeninnføre livstidsstraff. Heller ikke da satt folk i engsel livet ut. Men nå ligger det likevel et forslag fra oss i Stortinget om at det skal kunne idømmes forvaring på ubestemt tid for alvorlige voldsforbrytere der det er fare for gjentakelse, fremholder Harlem.

Både som mor og justisminister advarer hun likevel sterkt mot å holde barna borte «fra gata» etter det som er skjedd.

Det er mer skadelig for barn å ta fra dem friheten til å leke alene med venner og kamerater ute. Dessuten viser det seg at flertallet av overgrepene skjer av personer i barnets nærhet, så da hjelper det ikke å holde dem hjemme, sier justisministeren.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Disse korona­reglene gjelder nå

  2. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

  3. Ringen var ikke sluttet for Storm Juliussen. Han endret kostholdet og er klar for ny stor utstilling

  4. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

  5. Visninger kuppes – budrundene tar av

  6. «Aleksandra, du skal aldri gå alene, vi er med deg», skrev Viking – så tok innlegget helt av