Norge blåser i EU-krav om burhøns-forbud

Regjeringen og bonde-organisasjonene lukker øynene for EU-forbudet mot tradisjonell burhønsdrift fra 1. januar 2012 i de pågående jordbruksforhandlingene.

Dyrevernalliansen vurderer forbrukeraksjoner dersom staten og bondeorganisasjonene i jordbruks- oppgjøret igjen utsetter forbudet mot tradisjonell burhønsdrift (bildet). (Foto: Egil Eriksson)
 • Odd Pihlstrøm
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Forbudet er nedfelt i et EU-direktiv fra 1999. Men partene i jordbruksoppgjøret fastholder at utfasingskravet i Norge forlenges til 2013. Dermed øker sjansene for at norske egg i 2012 kan bli produsert i strid med EØS-avtalen.

Bortimot halvparten av den norske eggproduksjonen foregår fortsatt i tradisjonelle, nakne hønsebur. Beregninger viser at den gjenstående omstillingen til innredede bur og frittgående systemer vil koste nesten en milliard kroner.

LES OGSÅ:

Les også

Brekk toer hendene

Svært frustrert

Både fjørfenæringen og Nortura, som er markedsregulator for egg, er svært frustrert over at myndighetene og bondeorganisasjonenene igjen legger opp til at Stortinget skal vedta en jordbruksavtale som utsetter fristen til utgangen av 2012. I fjor klaget Dyrevernalliansen dette punktet i jordbruksavtalen inn for Eftas overvåkingsorgan Esa, som tok klagen til følge. I svaret fastslår Esa at tradisjonelle bur for høner skal være forbudt «med effekt fra 1. januar 2012».

Sjokkert

Dyrevernalliansens juridiske leder Live Kleveland mener det er «ekstremt useriøst» av staten å bryte EUs rettsregler og legge opp til at enkeltbønder skal gjøre det samme.

— Vi er sjokkert over at norske myndigheter holder på en slik kjepphest. I Sverige er nakne bur avviklet. Vi vil be Esa om en gjenåpning av klagesaken, sier Kleveland. Styreleder Sveinung Svebestad i Nortura og kollega David Koht-Norbye i Norsk Fjørfelag, viser til at næringen jobber for å gjennomføre de påkrevde omstillingene til nye driftssystemer innen EU-fristen.

 • Uklarhet om om fristen er problematisk. Det skaper usikkerhet om utfordringen videre og gjør vår oppgave som markedsaktør og markedsregulator også for egg enda vanskeligere, sier Svebestad.

Forkludrer

— Vi ønsker å følge EU-reglene, men føler at staten og faglagene legger opp til å forkludre framdriften, sier Koht-Norbye. Han mener sakens kjerne er at staten ikke ønsker å ta noe økonomisk ansvar for omstillingene.

 • Konsekvensen er at dyrevernere får ammunisjon til å sette i gang forbrukeraksjoner mot norske egg. Vi er også redd for at overproduksjon, ved at flere produsenter enn ønskelig driver videre så lenge de kan med tradisjonelle bur. Det kan koste næringen dyrt, sier Koht-Nordby.

Han frykter en motsatt situasjon fra 2013: Mangel på norske egg, med økt fare for at eggimport vil øke salmonella-presset mot Norge.

Passivt bondelag

Bondelagets næringspolitisk sjef Per Harald Agerup vil ikke svare på hvorfor Bondelaget ikke vil ta inn over seg EUs utfasingskrav og dermed spille på lag med Norsk Fjørfelag.

 • Vi forholder oss til forslaget som har kommet fra myndighetene og det Stortinget har vedtatt, sier Agerup.

Stortinget

Høyres landbrukspolitiske talsmann Torbjørn Hansen vil ta tak i burhøns-saken i forbindelse med oversendelsen av den nye jordbruksavtalen til Stortinget.

— Vi vil be regjeringen forklare hvorfor den vil avvike fra EØS-avtalen på dette området, sier Hansen.

Les også

 1. Brekk toer hendene

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Når det blir farlig å gå på jobb

 2. David Brekalo: – Jeg gjorde en feil og vil beklage til alle

 3. Mange prøver seg, men få klarer å synge julen inn like godt

 4. Dette sa Gunnarsson som fikk Brekalo til å koke over

 5. Mann tatt for ruskjøring med barn i bilen

 6. Derfor sliter barn med å avslutte spill. Ny kunnskap kan hjelpe foreldre