Tekniske funn bekrefter èn gjerningsmann

Politiet har så langt bare funnet hylser fra to skytevåpen etter massakren på Utøya. Dermed tyder alt på at Anders Behring Breivik var alene om den ufattelige udåden.

Publisert: Publisert:

Sjef for Kripos Odd Reidar Humlegård (i midten), med politidirektør i politidirektoratet Øystein Mæland (t.v) og politiadvokat i Oslo politidistrikt Christian Hatlo (t.h), under en pressekonferanse på Grønland politistasjon. Foto: Vegard Grøtt, Scanpix

  • Hans Petter Aass
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det bekrefter Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård til Aftenbladet. Tidlige vitneforklaringer fra flere ungdommer som var til stede på AUFs sommerleir ga grobunn for frykt for at Behring Breivik hadde en sivilt kledd medhjelper som også løsnet skudd på Utøya.

— Vi har så langt bare funnet to typer ammunisjon der ute. Slik jeg ser det, er det nå ikke noe som tyder at det var flere gjerningsmenn på Utøya, sier Humlegård til Aftenbladet.

Det er Kripos som etter anmodning om bistand fra Oslo politidistrikt har ansvaret for de tekniske undersøkelsene på øya i Buskerud.

- Fullstendig nådeløst

I følge Kripos-sjefen avdekker også de foreløpige undersøkelsene at Behring Breivik opptrådte fullstendig nådeløst overfor sine ubevæpnede ofre på sommerleiren.

— Han har ikke spart folk i noen situasjoner. Noen av skuddene er avfyrt fra svært kloss hold. Våre eksperter har beskrevet skader som gir inntrykk av en gjerningsmann med full kontroll, sier Humlegård.

I fengslingsmøtet i Oslo tingrett i går, la ikke Behring Breivik skjul på at Arbeiderpartiet og partiets ungdomsorganisasjon var et nøye utvalgt mål.

I går ble antallet ofre etter dramaet på sommerleiren nedjustert til 68, men politiet understreker at også dette er et foreløpig tall. Blant annet gjøres det fortsatt søk i vannet rundt øya.

På en pressekonferanse i går fikk politiet flere spørsmål om hvordan det kunne gå til at antallet ble kraftig nedgradert fra de 85 politiet tidligere har operert med.

Politidirektør Øystein Mæland forklarte dette med at forholdene på Utøya var kaotiske de første timene etter den uvirkelige ugjerningen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  3. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  4. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  5. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

  6. Elbiler må betale mer

  1. 22. juli