Rogfast vil slippe ut 93 prosent mindre plast enn Ryfast gjorde

Slutt på plastarmering og nye skyteledninger vil redusere plastutslippet i havet med 93 prosent. - Det gjenstår å se om de klarer, sier Naturvernforbundet i Rogaland.

Miljødirektoratet og Statens Vegvesen håper å unngå store mengder mikroplast i sjøen under arbeidet med Rogfast.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

I februar skrev Aftenbladet om at Statens Vegvesen var på jakt etter skyteledninger til Rogfast. Nå har de funnet noen med betydelig mindre utslipp enn de som ble brukt til Ryfast-prosjektet.

90 prosent av plastutslippet i Ryfast kom fra plastarmering brukt i tunnelsikringstiltak. I Rogfast vil denne plasten erstattes med stålarmering.

Nye skyteledninger

Det er skyteledninger som har stått for de siste ti prosentene. Plast fra non-el-tennsystem fløt opp til overflaten og spredte seg i vannmassene.

– De vi skal bruke til Rogfast synker til bunn og vil bli forsegla av fyllingen, sier prosjektleder for Rogfast i Statens Vegvesen, Tor Geir Espedal.

23. september kom avgjørelsen på klagen på vedtaket om utslipp fra tunneldriving og utfylling i sjø ved Mekjarvik i Randaberg kommune.

Storfornøyd

Espedal er storfornøyd med utfallet.

– Dette har vi venta på. Nå kan vi endelig gå i gang med prosjektet og lyse ut kontrakt på sørsiden av fjorden, sier han.

Miljødirektoratet er tilfreds med Statens Vegvesens planer for plastutslipp i forbindelse med Rogfast.

– De tiltakene vi gjør reduserer utslippet til et minimum, sier prosjektleder Tor Geir Espedal.

Han forteller at han er glad for at Miljødirektoratet har lest dokumentasjonen Vegvesenet sendte inn godt. Det kan føre til endringer i hele bransjen, tror han.

– Skuffende

Håkon Fossmark i Naturvernforbundet i Rogaland er ikke fornøyd med vedtaket.

– Dette vedtaket betyr at Statens vegvesen får fortsette å dumpe plast i havet, akkurat som de gjorde under Ryfast. Marin forsøpling er et enormt globalt og lokalt problem, og i 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Derfor er det skuffende at Miljødirektoratet nå gir Statens vegvesen tillatelse til å dumpe plast her i Ryfylkebassenget.

LES OGSÅ:

Les også

Vegvesenet: Plastforbud kan utsette Rogfast i 5-7 år

Les også

Vegvesenet: Plastforbud kan utsette Rogfast i 5-7 år

Les også

Slik blir Ryfast

Han er ikke overbevist om at Statens Vegvesen vil leve opp til sine egne lovnader.

– Statens vegvesen har klart å overbevise Miljødirektoratet om at mengden plast i havet vil bli betraktelig mindre enn under Ryfast-byggingen. Det gjenstår å se om de klarer, for når vi ser hvor elendig Statens vegvesen håndterte plastforsøplingen i forbindelse med Ryfast, er troverdigheten deres svært lav.

Han håper at havet ikke vil forbli en søppelplass for plast.

– Vi kan ikke lenger akseptere at havet brukes som søppelplass og fylles av plast fordi det er billigste måte å løse problemet på. I gamle dager dumpet vi bilvrak og elektriske produkter på havet. I dag synes vi det er sjokkerende å tenke på. Om ti år håper jeg vi tenker det samme om plast.

Publisert: