Misjonsorganisasjon ber tatere om unnskyldning

Taterne får mandag en uforbeholden unnskyldning for behandlingen de fikk av Hjemløsemisjonen over nesten et hundreår.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Beklagelsen kommer i en tale generalsekretær Helmuth Liessem i Kirkens Sosialtjeneste mandag holder i Universitetets aula i Oslo, skriver Vårt Land.

— På vegne av Kirkens Sosialtjeneste beklager jeg på det sterkeste de krenkelser og overgrep som tater- og romanifolket ble utsatt for under Norsk misjon blant hjemløse, lyder Liessems uforbeholdne unnskyldning.

I 1897 ble det opprettet en misjonsorganisasjon som lenge fikk statsstøtte fra Kirkedepartementet for å arbeide med «omstreiferne». Organisasjonen fikk navnet Norsk misjon blant hjemløse i 1935 og drev barnehjem, arbeidet for å bosette reisende, samt å kristne folkegruppen. I 1987 ble Hjemløsemisjonen lagt ned samtidig som Kirkens Sosialtjeneste ble etablert. Denne overtok eiendeler, eiendommer og gjeld fra Hjemløsemisjonen, men fikk helt andre arbeidsoppgaver.

— Derfor er det vi som står nærmest til å beklage de overgrep og krenkelser som taterne/romanifolket ble utsatt for, sier Helmuth Liessem til Vårt Land.

I talen erkjenner Liessem på punkt etter punkt at Norsk misjon blant hjemløse sviktet de man skulle hjelpe:

— Vi erkjenner at denne beklagelsen som vi framfører i dag kommer sent, og vi beklager også det. Norsk misjon blant hjemløse tok ikke et oppgjør med sin historie, ga ikke taterne/romanifolket rett i sine anklager og ba aldri om unnskyldning. (©NTB)

Publisert: