Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte

Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.

Publisert: Publisert:

Mulla Krekar har gått inn og ut av norske rettssaler i 16 år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Mulla Krekar ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel mandag. Han ble pågrepet av PST samme kveld og framstilles onsdag for varetektsfengsling.

En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

PST opplyser til NTB at det ikke er funnet grunn til å pågripe disse to.

Italia har tidligere sendt ut internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse på alle de tre, men har ikke bedt Norge om å utlevere dem.

– Vi har ikke mottatt noen slik begjæring, opplyser fagdirektør Guttorm Aanes i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB onsdag formiddag.

Utleveringslovens paragraf 2 beskytter uansett de to mennene i 40-årene mot utlevering, ettersom de begge er innvilget norsk statsborgerskap.

Borgarting lagmannsrett har derimot slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.

Det er imidlertid et åpent spørsmål om utlevering til Italia kan finne sted før dommen er rettskraftig. Ankemulighetene er mange i Italia, og dette kan ta over ti år.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke med syklist og bil på Austrått

  2. Knusende rapport om forholdene på konsert i Egersund lørdag

  3. Bilbrann på Grannes

  4. Fikk sin første kontrakt i juni – nå vil Viking forlenge

  5. Sandnes Ulf blir rundspilt i Tromsø

  6. Oppretter testsenter på flyplassen på Sola