Politiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet

Kripos ba om at barnevernet burde få en klar varslingsplikt overfor politiet, men har fått nei til dette fra Barne- og familiedepartementet.

Kripos-sjef Ketil Haukaas tar til orde for at en varslingsplikt for barnevernet bør lovfestes. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Departementet har siden 2014 jobbet med ny barnevernslov. Loven skal etter planen legges fram i 2021, skriver Dagsavisen.

Siden 2016 har Kripos i høringssvar oppfordret til at barnevernet i den nye loven skal få en klar plikt til å varsle politiet dersom de observerer forhold som bør utløse en slik varsling.

Barne- og familiedepartementet (BFD) vil derimot ikke ta med forslaget fra Kripos videre i arbeidet med den nye loven. Dette mener Kripos er uheldig.

Mens politiet har plikt til å varsle barnevernet dersom de ser omsorgssvikt på sine oppdrag, har ikke barnevernet en tilsvarende plikt til å melde fra til politiet. Forvaltningsloven åpner for at de ansatte lovlig kan bryte taushetsplikten, men de har ingen plikt til å gjøre dette.

I et nytt brev i juni tok Kripos-sjef Ketil Haukaas igjen til orde for at en varslingsplikt bør lovfestes. Brevet ble sendt til Politidirektoratet.

Statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) i BFD mener barnevernstjenestens taushetsplikt ikke er til hinder for å formidle opplysninger til andre offentlige organer når det kan forebygge vesentlig fare for liv eller alvorlig skade for noens helse.

– At det ikke er en egen meldeplikt for barnevernet til politiet, innebærer ikke at det ikke er mulig for barnevernet å gi opplysninger til politiet, skriver statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF) til Dagsavisen.

Les også

 1. Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor

 2. Statens helsesjefer vil ha slutt på hemmelige medisinpriser

Publisert:
 1. Barnevern
 2. Kripos
 3. Taushetsplikt

Mest lest akkurat nå

 1. Viking-trenerne ofret nattesøvnen etter RBK-ydmykelsen

 2. Mann (47) omkom i arbeidsulykken i Tysvær – navnet frigitt

 3. Stavanger kommune risikerer millionregning

 4. Hun vil ikke være hans hemmelige elskerinne, men klarer ikke stoppe

 5. Om foreldrene fortsetter å hente for sent i barnehagen, kan de i verste fall miste barnehageplassen i Sandnes

 6. Nevnte ikke olje med ett ord