Støre snakket med Putin i en time

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde torsdag formiddag en times telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har snakket en time med Putin.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Russlands invasjon i Ukraina er et brutalt angrep på et fritt land og et uskyldig folk som nå utsettes for ufattelige lidelser. Jeg ba presidenten innstendig om å avslutte krigshandlingene i Ukraina, trekke de russiske styrkene ut og sikre humanitær tilgang. Jeg understreket spesielt at sivilbefolkningen i Mariupol må få humanitær tilgang, og at krigen må få en forhandlet løsning, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Det var statsminister Støre som tok initiativ til samtalen etter å ha diskutert initiativet med allierte i Norden, Europa og USA.

Onsdag ettermiddag hadde statsminister Støre også en videosamtale med Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal.

– Russland er vårt naboland. Det var derfor viktig for oss å formidle vårt syn på krigen direkte til den russiske presidenten. Vi har svært nøkterne forventninger til hva vi kan oppnå, men ikke noe skal være uprøvd i den situasjonen vi nå er i. Lidelsene må ta slutt. Vårt viktigste budskap var at Russlands krigføring må stoppe, sier Støre.

– Vi er dypt bekymret for de store lidelsene den russiske invasjonen har ført til. Vi må gjøre det vi kan for å finne en forhandlet løsning på denne krigen, sier han.

Publisert:

Krigen i Ukraina

  1. – Jeg må komme nærme Putin, for å ta ham med hagla

  2. Russiske gruveselskap på Svalbard fikk sanksjonsunntak

  3. Knusende kritikk mot Amnestys Ukraina-rapport

  4. IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk

  5. Tre nye skip med mais har dratt fra Ukraina

  6. Amnesty Inter­national kriti­serer Ukraina for folke­retts­brudd

  1. Krigen i Ukraina
  2. Vladimir Putin
  3. Jonas Gahr Støre