Norge stanser bruk av Astra Zeneca-vaksine etter mulig alvorlig bivirkning i Danmark

Ett parti med vaksine fra Astra Zeneca settes i sammenheng med blodpropp i både Danmark og Østerrike. En 60 år gammel kvinne er død i Danmark og en 49 år gammel sykepleier er død i Østerrike.

Norge og flere andre land har suspendert bruken av Astra Zeneca-vaksinen. Det opplyser smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI.
  • NTB
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef med ansvar for den løpende nyhetsdekningen og publisering på aftenposten.no. Jobber også med undersøkende journalistikk og skriver tidvis analyser om sikkerhets- og utenrikspolitikk.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist i utenriksredaksjonen. Har de siste årene jobbet mye med Ukraina og koronapandemien. Korrespondent i Midtøsten fra 2017 til 2020.
  • Torgeir Knutsen
    Journalist
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 631 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– På grunn av bivirkningene i Danmark, så velger vi i Norge å stoppe vaksinasjonen med Astra Zeneca-vaksinen, sier Geir Bukholm, smitteverndirektør i FHI.

I forkant av den norske beslutningen hadde to personer i Europa dødd på grunn av blodpropp etter at de fikk en dose med Astra Zeneca-vaksinen. En 60 år gammel kvinne er død i Danmark og en 49 år gammel sykepleier er død i Østerrike.

Det er ikke avklart om det er en sammenheng mellom dødsfallene og det faktum at de noe tid i forveien hadde blitt vaksinert. Men de to dødsfallene er knyttet til den samme partiet med vaksiner, den såkalte batchen, med Astra Zeneca-vaksinen.

Dette partiet, som har batchnummer ABV5300, består av 1 million doser og er sendt ut til 17 EU-land.

Det europeiske legemiddelverket EMA mener fordelen med vaksinen veier tyngre en risikoen ved å bruke den. Vaksinen kan fortsatt brukes mens man undersøker tilfellene av blodpropp, skriver de på byråets nettsider. De skriver også at det ikke er noen indikasjoner på at tilfellene av blodpropp er forårsaket av vaksinen.

Norge har ikke fått vaksinedoser fra den aktuelle batchen, opplyser Legemiddelverket til Aftenposten.

Det skal imidlertid i Europa ha vært tilfeller med blodpropp i tilknytning til flere batcher, får Aftenposten opplyst av Legemiddelverket.

Det er meldt om ett tilfelle av blodpropp etter vaksinasjon med Astra Zenecas-vaksine i Norge, opplyser Legemiddelverket til Dagbladet. Heller ikke her er det kjent om det er noen sammenheng.

121.820 Astra Zeneca-doser satt i Norge

Selv om det altså har vært dødsfall i både Østerrike og i Danmark, så viste smitteverndirektør Geir Bukholm kun til dødsfallet i Danmark under torsdagens pressekonferanse.

Den danske statsministeren hadde tidligere på dagen meddelt at de tok en pause med å sette vaksine fra Astra Zeneca. Pausen skal foreløpig vare i to uker mens man undersøker saken, opplyser Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

– Vi vet ikke om det er noen sammenheng mellom dødsfallene og vaksinen og vi vet ikke om det er noen sammenheng mellom dødsfallene i Danmark og Østerrike, det skal vi nå undersøke i samarbeid med det europeiske legemiddelverket EMA, sier pressekontakt Kim Østrøm i Lægemiddelstyrelsen.

Østrøm bekrefter imidlertid at personen som døde i Danmark, hadde fått en vaksinedose fra batch nummer ABV5300. Dette er den batchen som det europeiske legemiddelverket EMA undersøker i forbindelse med dødsfallet i Østerrike.

Danskene har ikke registrert noen andre tilfeller av blodpropp hos personer som har fått Astra Zeneca-vaksinen. Frem til nå har 142.102 personer i Danmark fått den første av to doser med vaksinen.

Det er distribuert 127.400 doser av Astra Zeneca-vaksinen i Norge, ifølge FHI. 121.820 av disse dosene er blitt satt, opplyste Geir Bukholm på dagens pressekonferanse. Han sa at det kan føre til forsinkelser i vaksineprogrammet at man nå tar en pause med å sette Astra Zeneca-doser.

Flere andre land venter også med å sette Astra Zeneca-doser. Blant dem er Østerrike, Estland, Litauen, Latvia, Luxembourg og Island.

Astra Zeneca-vaksinen er en av flere vaksiner som nå brukes mot koronaviruset.

– Pasientsikkerhet viktigst

Astra Zeneca, som har utviklet vaksinen i samarbeid med Oxford-universitetet, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men opplyser at de er klar over at det undersøkes en mulig sammenheng mellom selskapets vaksiner og blodpropper.

Legemiddelgiganten understreker at det har pasientsikkerhet som høyeste prioritet.

– Vaksinens sikkerhet er grundig undersøkt i fase 3-studier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres godt, skriver det svensk-britiske selskapet i en kommentar til nyhetsbyrået Ritzau torsdag.

Den britiske utenriksminister Dominic Raab sier til NTB at Storbritannia er helt sikre på at AstraZeneca-vaksinen er trygg, men at han respekterer Norges valg om å stanse bruken.

Statsminister Mette Frederiksen i Danmark opplyser at landet nå har stanset vaksinering med Astra Zeneca-vaksinen.

Fire hadde blodpropp

Meldingen fra Danmark kommer etter at Østerrike onsdag suspenderte bruken av en forsendelse med Astra Zeneca-vaksinen.

Det skjedde etter at fire pasienter var blitt diagnostisert med farlig blodpropp etter at de hadde mottatt en vaksinedose fra det samme produksjonspartiet, nemlig batch ABV5300.

En person døde av blodpropp 10 dager etter at vaksinen ble satt, opplyser det europeiske medisinbyrået EMA. Det var en 49 år gammel sykepleier som døde, melder Kronen. Sykepleieren jobbet på et sykehus i Zwettl, en by som ligger 130 kilometer nordvest for Wien.

En 35 år gammel kollega av den avdøde sykepleieren ble diagnostisert med blodpropp i lungene, men er nå på bedringens vei.

Tirsdag denne uken hadde to andre blodpropptilstander blitt påvist hos pasienter som hadde blitt vaksinert med den samme batchen, opplyser EMA.

– Ikke flere tilfeller enn ellers i befolkningen

EMA opplyser at «selv om kvalitetsdefekter anses som usannsynlig på dette stadiet, så undersøker vi nå kvaliteten på denne batchen».

PRAC, som er EMAs komité for oppsyn med kvaliteten på medisiner, undersøker saken.

– Informasjonen så langt tyder på at antallet hendelser med blodpropp hos vaksinerte personer ikke er høyere enn det vi ser generelt i befolkningen, heter det fra EMA.

EMA opplyste torsdag at det hadde vært 30 tilfeller blant 5 millioner personer som hadde fått Astra Zeneca-vaksinen i EØS.

EMA sier at det foreløpig ikke er noe bevis på at vaksinen forårsaker blodpropp og blodpropp ikke er på listen over mulige bivirkninger på grunn av vaksinen.

Ønsker overblikk

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier at vaksinen er satt på vent i to uker til myndighetene har skaffet seg overblikk over bivirkningene.

– Selvfølgelig er det vondt å få en slik nyhet, men først og fremst er det riktig å undersøke saken, når det er risiko forbundet med en vaksine, sier statsministeren.

I en rekke land ble Astra Zenecas vaksine først ikke anbefalt til personer over 65 år fordi det fantes for få studier på aldersgruppen, men nye og lovende studier førte nylig til at først Sverige og Tyskland anbefalte den også til de eldste. Det samme gjorde Danmark for en knapp uke siden, og tirsdag denne uken fulgte norske helsemyndigheter etter.

Publisert: