Venstre dropper kampen mot Regjeringens drivstoffpakke

Venstre har akseptert Regjeringens «moderate» økninger i avgiftene på bensin og diesel. Nå kjemper Venstre for å få ned klimagassutslippene på andre områder.

Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande har Venstre nærmest bombardert regjeringspartiene med forslag som vil gi klimagevinst på områder utenfor den såkalte bilpakken.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande har Venstre nærmest bombardert regjeringspartiene med forslag som vil gi klimagevinst på områder utenfor den såkalte bilpakken.

Samtidig er Venstre beredt til å bryte budsjettsamtalene hvis det ikke snart kommer forslag på bordet fra regjeringspartiene Høyre og Frp som reduserer klimagassutslippene. Det får Aftenposten bekreftet fra Venstre-kilder.

– Vi foreslår og vi foreslår. Vi har idéliste etter idéliste, men det er bare nei, nei og atter nei, sier Grande.

Det var ingen samtaler mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre lørdag, får Aftenposten bekreftet.

Bilpakken

Bilpakken – presentert som et ultimatum uken før statsbudsjettet ble lagt frem – innebærer avgiftsøkning på bensin (15 øre) og diesel (35 øre), men samtidig reduserte bompengesatser i distriktene, økt pendlerfradrag, økte avskrivningssatser for næringstransport og redusert årsavgift.

Totalt en skatte- og avgiftsreduksjon for «fossilbilistene» på 900 mill. kroner.

Aldri vært låst til bilpakken

Ifølge Skei Grande har ikke Venstre på noe tidspunkt vært låst til å endre bilpakken, så lenge statsbudsjettet totalt sett vil gi betydelige utslippskutt.

Lenge antok man i Venstre, men også i KrF, at det var mulig også å forhandle om bilpakken. Ingen tok helt på alvor at en mindretallsregjering kunne stille ultimatum. Men nå har man erkjent at det er umulig å endre iallfall drivstoffdelen av bilpakken.

Den er låst og «bilpartiet» Frp har kastet nøkkelen.

KrF-leder Knut Arils Hareide har tidligere sagt at KrF kan akseptere Regjeringens nivå på drivstoffavgiftene.

Trine Skei Grande

Selv om Venstres forslag til utlippskutt har konsentrert segt om tiltak utover Regjeringens bilpakke, så har KrF samtidig vært tydelige på at de ikke aksepterer lettelsen på 900 millioner kroner til bilistene.

Bekymret over ikke-svar

Det som bekymrer sentrale Venstre-folk nå, er at det ikke er noen vesentlig respons på forslagene om kutt på andre områder.

– Det er få, eller ingen ideer på den andre siden når det gjelder løsninger nå, sier Skei Grande

– Jeg håper Regjeringen tenker seg nøye om de neste dagene. At de tar opp igjen listene vi har presentert, og viser interesse for våre løsninger, sa Venstre-lederen til nominasjonsmøtet i Oslo Venstre lørdag.

Optimismen som rådde etter tirsdagens møte på Statsministerens kontor mellom partilederne i Venstre, KrF, Høyre og Frp er nå erstattet av økende frustrasjon i Venstre.

Samtaler hele tiden

Ifølge kilder i Venstre og KrF har tilbakemeldingene fra Høyre og Frp siden da vært «uten substans». Partene har nemlig snakket sammen hele veien, men ikke i form av formaliserte møter. De finanspolitiske talspersonene snakker jevnlig sammen. Grande har selv snakket flere ganger «bilateralt» med statsminister Erna Solberg.

– Men jeg har også snakket toveis med både Siv Jensen og spesielt med Knut Arild Hareide, sier Grande.

Trine Skei Grande har jevnlig hatt "bilaterale" samtaler med Knut Arild Hareide, Erna Solberg og Siv Jensen underveis i budsjettforhandlingene.

Etter det Aftenposten erfarer har det siden tirsdag vært omfattende kommunikasjon mellom Høyre og Frp, der Høyre forsøker å få Frp med på forslag som bl.a. er lansert av Venstre og KrF. Og der Frp så langt har sagt nei.

– Det er ikke Høyre det står på nå. Det tror jeg er rimelig åpenbart. Våre forslag har klangbunn langt inn i Høyre, sier en Venstre-kilde nær forhandlingene.

Grande angrer ikke

– Er det aktuelt på bryte budsjettsamtalene, Grande?

– Vi få innfridd Regjeringens eget løfte fra fjorårets statsbudsjett om betydelige utslippskutt.

– Angrer du på at du gikk så hardt ut på landsmøtet i april og sa at Regjeringen ikke har noen fremtid hvis den ikke leverer «tidenes klimabudsjett»?

– Nei. Det var basert på den løftet vi fikk i fjor fra Regjeringen om betydelige kutt i utslippene. Og det er Regjeringen trenger flertall for sitt budsjett. Vi trenger ikke flertall for vårt. Det vil vi aldri få, humrer hun.

Til nominasjonsmøtet i Oslo Venstre lørdag sa hun følgende:

– Dette er det vanskeligste jeg noensinne har vært med på. Jeg må si at det føles urettferdig at Venstre og KrF skal bære hele Paris-avtalen på sine skuldre.

Grande og Elvestuen på topp

Skei Grande ble lørdag renominert på førsteplass på Oslo Venstres stortingsvalgliste.

Ola Elvestuen

Nestleder Ola Elvestuen ble renominert på annenplass. Guri Melbye fikk den «usikre» tredjeplassen.

Publisert: