Virke gravferd skeptisk til seremoniløs begravelse

I Sverige og Danmark øker andelen som velger bort seremonien når de skal gravlegge sine nærmeste. Bransjeorganisasjonen Virke gravferd ønsker ikke samme utvikling i Norge.

Begravelser er en av de viktigste oppgavene til Den norske kirke. Det kan reduseres hvis flere ønsker alternative former for avskjed ved livets slutt.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Sverige ble fem prosent av alle som døde i 2015 gravlagt uten seremoni, og i Stockholm var andelen 8,8 prosent. Det er mer enn en dobling siden tusenårsskiftet. I Danmark finnes ingen tilsvarende oversikt, men ifølge Vårt Land øker andelen også der.

Gunnar Hammersmark, direktør for Virke Gravferd, anslår at det gjelder rundt fem prosent av dem som gravlegges i Norge også, men han ønsker ikke at det skal øke.

Nettløsning

– Begravelsesbyråene må ikke bli et renovasjonsvesen. Hvis oppgavene består av å frakte en død person til et gravsted, uten annonse eller seremoni, kan det hindre andre i å vise respekt når noen har gått bort, sier Hammersmark til avisen.

Han tror seremoniløse begravelser kan bli mer vanlig også i Norge, spesielt hvis det blir en lett tilgjengelig tjeneste, slik det er i Sverige og Danmark. Der har begravelsesbyråer ferdige pakkeløsninger og tilbyr seremoniløs, enkel, standard eller påkostet begravelse på nett.

– En seremoniløs gravferd skal ikke framstilles som en naturlig ting å gjøre, mener han.

Begravelseskirken

Dag Øistein Endsjø, professor og religionsforsker ved Universitetet i Oslo påpeker at de fleste fremdeles velger seremoni i kirken, og han mener Den norske kirke de siste tiårene langt på vei er blitt en begravelseskirke. Han tror at det vil bli et problem for kirken hvis flere velger bort begravelsen. I 2015 ble 90,4 prosent av de døde i Norge gravlagt med seremoni, ifølge tall fra SSB.

Mye er uansett i endring, for eksempel øker andelen som ønsker askespredning kraftig. I alt 1.310 personer her i landet fikk i 2016 innvilget søknaden om å få spre asken når de dør. Det er 32 prosent flere enn i året før.

Publisert:
  1. Den norske kirke

Mest lest akkurat nå

  1. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset

  2. DNA-mutasjon kan felle siktede

  3. Stor test av 15 brød: To får topp­karakter

  4. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

  5. Forsvarer: – Har ordnet sikker­hets­opplegg for siktede dersom han løs­lates

  6. «Bronseplassen ligger bare og venter på Viking»