Klart for høytidelig åpning av Stortinget

Kong Harald er på plass for å åpne det 167. Storting på høytidelig vis. Dronningen og kronprinsen er også til stede.

Kong Harald ankommer åpningen av det 167. Storting mandag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Kongeparet kjørte i åpen bil fra Slottet, oppover Karl Johan i strålende sol. En rekke tilskuere hadde møtt opp langs ruten, som ble bevoktet av gardister på rekke og rad.

Hver høst de siste 32 årene har kongen kjørt de drøye 800 meterne fra Slottet til Stortinget. Der har han holdt talen som regjeringen hvert år skriver for ham, og som markerer starten på et nytt stortingsår. Unntaket var i 2020, da kongen var sykmeldt og kronprins Haakon måtte steppe inn.

Før kongen ledet sin første stortingsåpning i 1990, sto han også i årevis ved farens side som kronprins. Faktisk har kong Harald vært til stede under den årlige stortingsåpningen hele 57 ganger, noe som er over en tredel av alle stortingene i hele Norges historie. (De første årene etter 1814 møttes Stortinget ikke årlig, og derfor har det vært færre ordentlige storting enn det er år siden den gang.)

Talen som kongen leser er en slags politisk programerklæring som skal peke ut retningen for regjeringens politikk i den neste stortingsperioden. Inne i stortingssalen blir den høytidelig overrakt fra statsministeren til kongen, som deretter leser den opp på vegne av regjeringen.

Publisert: