Tidligere statsminister Odvar Nordli er død

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere statsminister Odvar Nordli gikk bort i kveld. Våre varmeste tanker går til familien, sier Støre.

Tidligere Ap-statsminister Odvar Nordli døde tirsdag kveld. Han ble 90 år gammel. Foto: Erik Thorberg NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ap-lederen sier at med Nordlis bortgang har en av de store lederne i arbeiderbevegelsen gått bort.

– Han var den jordnære, folkekjære politikeren som representerte det ekte sosialdemokratiet. Han gjorde en stor innsats for Arbeiderpartiet, men også for Norge. Vi husker ham som den slagkraftige retorikeren, men først og fremst som en politiker med sterk folkelig forankring, sier Støre i en pressemelding til NTB.

Odvar Nordli ble 90 år gammel.

Minnes samtaler

Støre minnes også sine personlige møter med den gamle Ap-høvdingen:

– Hans gjerning som stortingsrepresentant, statsråd og statsminister vil bli stående i Arbeiderpartiets historie. Han representerte hele landet, men vi vet at han alltid hadde hjertet sitt i Hedmark og på Stange. Jeg har gode minner fra samtaler med han i hans hjem på Stange, sier Støre.

24 år på Stortinget

Nordli var statsminister fra 1976 til 1981. Han ble valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet i Hedmark for første gang i 1961. Der var han fram til han ble fylkesmann i Hedmark i 1985, en jobb han hadde fram til han ble pensjonert i 1993.

Nordli var kommunal- og arbeidsminister i Trygve Brattelis første regjering fra 1971 til 1972. Under Brattelis andre regjering fra 1973 til 1976 var han parlamentarisk leder i Stortinget for Arbeiderpartiet.

Odvar Nordli var født på Tangen i Stange.

Etter økonomisk gymnas i 1947 og militær førstegangstjeneste i Tysklandsbrigaden 1947-1948, tok han examen artium i 1951. Deretter arbeidet han som revisor, først ved Bærum kommunerevisjon og så ved Hedmark fylkesrevisjon. Etter at de hadde stiftet familie, bosatte Nordli og hans kone seg snart på Tangen, står det i biografien på regjeringen.no.

Som 23-åring kom Nordli i 1950 inn i Stange kommunestyre som representant for Arbeiderpartiet, og ble varaordfører med det samme. Fra 1954 til 1961 var han varamann til Stortinget for Arbeiderpartiet i Hedmark, og deretter fast representant til 1985. Etter valget i 1969 ledet han sosialkomiteen før han ble kommunalminister i Trygve Brattelis første regjering 1971–1972.

Under Brattelis andre regjering var Nordli Arbeiderpartiets parlamentariske leder. Han hadde stor tillit, men oppnådde ikke å bli Brattelis selvskrevne etterfølger. I motsetning til partiets nestformann Reiulf Steen fremsto ikke Nordli som en visjonær leder. Da landsmøtet i 1975 skulle velge mellom de to som Brattelis etterfølger, ble løsningen delt lederskap med Steen som partiformann og Nordli som statsministerkandidat.

Han tok realskoleeksamen i 1945, handelsgymnas i 1947 og artium i 1951. Han begynte som assistent ved Bærum kommunerevisjon i 1948-49, var fullmektig i Hedmark fylkesrevisjon fra 1949 til -57 og distriktsrevisor i Vang og Løten fra 1957.
Han var kommunalminister i Brattelis regjering fra 1971 til -73 og var statsminister fra 1976 til -81. Han ble utnevnt til fylkesmann i Hedmark i 1981.
Han har gjennom årene publisert en rekke arbeider.

Publisert:
  1. Politikk

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke på Motorveien - lange køer

  2. Utslitte turister trenger hjelp ned fra fjellet

  3. Nå er det slutt for «oljemesså»

  4. Jonas Gahr Støre mener at folk flest ikke forstår strømkrisa. Han har litt rett i det

  5. Fem rekkehus totalskadd

  6. Talentet sluttet i Viking – nærmer seg ny klubb