Erna Solberg informerer Stortinget om koronasituasjonen

Statsminister Erna Solberg redegjør for koronasituasjonen overfor Stortinget.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Se sendingen fra klokka 12.00.

Smittevernnivået på VGS og ungdomsskoler senkes til gult, sier statsministeren.

Tiltakene senkes fra rødt til gult nivå for ungdomsskoler og videregående skoler fra onsdag, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Kommuner med høyt smittepress bør imidlertid vurdere å beholde rødt nivå i ungdomsskoler og videregående skoler, og ved behov gå til rødt nivå også i barnehager og barneskoler, sa Solberg da hun mandag orienterte Stortinget om smitteverntiltak.

Kommunene kan opprettholde rødt nivå denne uka dersom de har behov for å forberede overgang til gult nivå eller lokal beslutning om å opprettholde rødt nivå. Den lokale beslutningen er det smittevernmyndighetene i kommunen som tar.

Åpner for fem gjester

Regjeringen fjerner rådet om å unngå å ta imot gjester hjemme, men anbefaler fortsatt at folk begrenser sosial kontakt.

– Vi anbefaler at alle i størst mulig grad fortsatt begrenser sosial kontakt. Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun mandag orienterte i Stortinget om koronatiltakene.

Statsministeren understrekte at dersom alle gjestene kommer fra samme husstand, kan man være flere. Men man må likevel ikke være flere enn at man kan holde avstand.

Fortsatt nei til skjenking

Forbudet mot skjenking av alkohol blir videreført. Regjeringen vil gjøre en ny vurdering av forbudet i neste uke.

– I lys av den uoversiktlige smittesituasjonen har vi valgt å forlenge dette tiltaket, sa statsminister Erna Solberg (H) i sin redegjørelse for Stortinget mandag.

Det nasjonale skjenkeforbudet mot ble innført 4. januar.

Idrett: Stans i seriespill

Regjeringen vil ha stans i alt av seriespill i toppidretten de to neste ukene. Barn og unge under 20 år kan delta som normalt.

Det opplyste statsminister Erna Solberg i Stortinget mandag.

– Norges idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene, sa statsministeren.

I tillegg til anbefalingen om stans har FHI og Helsedirektoratet anbefalt at antallet idrettsutøvere som er omfattet av unntaksregelen, begrenses. Det er foreløpig ikke kjent hvordan regjeringen vil respondere på denne anbefalingen.

For voksne videreføres anbefalingen om ikke å drive organisert aktivitet innendørs. Utendørs kan voksne trene dersom det er mulig å holde god avstand.

Barn og unge under 20 år kan trene og delta i fritidsaktiviteter som normalt, ute og inne. De kan også bli unntatt anbefalingen om 1 meters avstand når det er nødvendig. Men kamper, cuper, stevner og lignende må fortsatt utsettes.

Restriksjoner til over sommeren

Vi må være forberedt på svært langvarige restriksjoner hvis koronasmitten ikke slås kraftig tilbake, advarer statsministeren.

– Folk må forberede seg på å leve med ulike grader av smitte og smitteverntiltak fram mot sommeren, kanskje enda lengre, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun redegjorde for Stortinget om håndteringen av koronasituasjonen mandag.

– Vi vil derfor gjøre det som er nødvendig for å holde kontroll på smitten, sa hun og understreket at smitteverntiltakene ikke vil være strengere enn de må være og at de vil bli trappet ned så snart det er forsvarlig.

Publisert: