Tre helsearbeidere innlagt med blodpropp. Vil granske mulig sammenheng med koronavaksine

Tre helsearbeidere er innlagt på sykehus i Helse Sør-Øst med blodpropp. De skal ha fått AstraZeneca-vaksinen. – Vi kan foreløpig ikke si noe sikkert om sammenheng, sier Legemiddelverket.

Helsearbeiderne er til behandling for blodpropp ved Rikshospitalet.
 • Tine Dommerud
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 216 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Tre relativt unge helsearbeidere i Norge er innlagt på sykehus med alvorlig blodpropp. Helsemyndighetene vil nå undersøke om tilstanden har en sammenheng med AstraZeneca-vaksinen mot korona.

Helsearbeiderne skal nylig ha fått vaksinen.

Pasientene skal være til behandling ved Rikshospitalet. Man vet ikke om det er en årsakssammenheng mellom vaksinen og de alvorlige sykdomstilfellene.

Aftenposten ble fredag kjent med to av tilfellene. Lørdag ettermiddag bekreftet Oslo universitetssykehus (OUS) at det er snakk om en person til.

Den tredje ble lagt inn på Rikshospitalet lørdag ettermiddag.

Unge pasienter har fått hudblødning

– Vi kan foreløpig ikke si noe sikkert om sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. På grunn av alvorligheten undersøker vi grundig, sa Sigurd Hortemo i Legemiddelverket på pressekonferansen.

Arbeidet vil skje i «tett samarbeid» med OUS, opplyser han.

Legemiddelverket har fått flere meldinger fra pasienter som har fått hudblødninger i større eller mindre grad.

– Dette kan være ett alvorlig tegn på nedsatte antall blodplater, sa Hortemo.

Det er ikke bekreftet at det er som følge av vaksinen. Likevel bes unge mennesker under 50 år som har blitt vaksinert de siste to ukene om å være ekstra oppmerksomme på tegn til sykdom.

– Dersom de opplever økt sykdomsfølelse etter noen dager, og får flere større eller mindre blå flekker bør de oppsøke lege.

Legemiddelverket undersøker melding om dødsfall

Legemiddelverket og FHI fikk fredag melding om ett dødsfall etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen i Innlandet. Det er ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. Dette vil bli grundig vurdert.

I en pressemelding skriver FHI at de avventer flere opplysninger før hendelsen kan vurderes nærmere. Dødsfallet gjelder en yngre person som er helsearbeider. Det er ikke mistanke om at personen døde av blodpropp.

Astra Zeneca-vaksinen stanses nå i flere land.

Stanset bruk av AstraZeneca-vaksine

To personer i Europa døde av blodpropp etter at de fikk en dose med AstraZeneca-vaksinen. Dette er bakgrunnen for beslutningen om å sette vaksineringen på vent, som kom torsdag denne uken. En 60 år gammel kvinne er død i Danmark og en 49 år gammel sykepleier er død i Østerrike.

– På grunn av bivirkningene i Danmark, så velger vi i Norge å stoppe vaksinasjonen med AstraZeneca-vaksinen, sa smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, da han møtte pressen.

Det er distribuert 127.400 doser av AstraZeneca-vaksinen i Norge, ifølge FHI. 121.820 av disse dosene er blitt satt. Bukholm sa at stansen kan føre til forsinkelser i vaksineprogrammet.

Det europeiske legemiddelverket EMA mener fordelen med vaksinen veier tyngre en risikoen ved å bruke den. Vaksinen kan fortsatt brukes mens man undersøker tilfellene av blodpropp, skriver de på byråets nettsider.

I likhet med Norge, har Danmark og Island stanset all vaksinering med Astra Zeneca. Flere land har stanset deler av vaksineringen. Blant dem er Østerrike, Italia, Estland, Litauen, Latvia, Luxembourg og Romania, melder BBC.

Astra Zeneca-vaksinen stanses nå i flere land.

– Pasientsikkerhet viktigst

AstraZeneca, som har utviklet vaksinen i samarbeid med Oxford-universitetet, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men opplyser at de er klar over at det undersøkes en mulig sammenheng mellom selskapets vaksiner og blodpropper.

Legemiddelgiganten understreker at det har pasientsikkerhet som høyeste prioritet.

– Vaksinens sikkerhet er grundig undersøkt i fase 3-studier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres godt, skriver det svensk-britiske selskapet i en kommentar til nyhetsbyrået Ritzau torsdag.

En blodpropp kan føre til både hjerteinfarkt og hjerneslag. I 2018 døde til sammen 3660 personer som følge av hjerteinfarkt og hjerneslag i Norge, ifølge FHI.

Matvaner, livsstil, røyking og rekke medisiner er faktorer som kan gi økt risiko for blodpropp. Det har lenge vært kjent at også P-piller gir høyere risiko for blodpropp.

Mener vaksinestans skaper unødvendig frykt

En av Norges fremste eksperter på blodpropp, Per Morten Sandset, mener vaksinestansen fører til unødvendig frykt. Han er overrasket over at vaksinen stanses, og viser til resultat fra Storbritannia.

Der har 11 millioner fått AstraZeneca-vaksinen, uten at det viser forhøyet risiko for blodpropp.

– Jeg er derfor trygg på at vaksinen til AstraZeneca er effektiv og trygg. Jeg er overrasket over at man stopper vaksinen når man har så gode data internasjonalt, sa Sandset, som er viserektor for forskning og innovasjon ved Universitetet i Oslo.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sa til Aftenposten fredag at han tror stansen vil føre til økt tillit til vaksinen og vaksinearbeidet.

Han er enig i at det finnes gode faglige argumenter for ikke å stoppe utrullingen av vaksinen. Han er på den andre siden bekymret for at det ville blitt mer uro og mange spørsmål ved å fortsette utrullingen.

– Det er jo oppslutningen rundt vaksineringen som til slutt avgjør om vi faktisk får vaksinert folk, sa helseministeren fredag.

Varsler svikt i planlagt vaksinelevering

AstraZeneca opplyser lørdag at de igjen vil levere færre vaksinedoser til EU, enn tidligere planlagt.

– AstraZeneca er skuffet over å måtte kunngjøre en svikt i de planlagte covid-19-vaksineleveransene til Den europeiske unionen, til tross for at vi har jobbet utrettelig for å få opp farten i forsyningene, heter det i en uttalelse lørdag.

Fredag opplyste Sveriges vaksinesjef at de vil få 3,3 millioner færre vaksinedoser enn ventet i første halvår av 2021, ifølge NTB.

Da Folkehelseinstituttet tok kontakt med produsenten fredag, fikk de som svar at dette ikke vil ha betydning for leveransen til Norge.

Det innebærer at AstraZeneca fortsatt skal levere 670.000 vaksinedoser til Norge i andre kvartal.

– AstraZeneca-vaksinerte bør være oppmerksomme

Flere personer som har fått AstraZeneca-vaksinen, har opplevd hudblødninger. Et mulig alvorlig tegn, mener helsemyndighetene, som ber folk være på vakt.

– Det kan være et alvorlig tegn på nedsatt antall blodplater, sa Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk på en hasteinnkalt pressekonferanse i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) lørdag.

Kort tid i forveien kom det meldinger om at minst tre helsearbeidere er lagt inn på sykehus med blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

– Vær oppmerksom

Det er først og fremst helsearbeidere som er blitt vaksinert med vaksinen fra AstraZeneca. Både Legemiddelverket og FHI ber helsearbeidere under 50 år være spesielt oppmerksomme på bivirkninger etter vaksinen.

– På grunn av alvorligheten undersøker vi nå dette grundig, sier Hortemo.

– Hvis du har tatt vaksinen og opplever etter noen dager å få hudblødninger, så bør du ta kontakt med helsevesenet, sier han.

Han understreker imidlertid at det foreløpig ikke er konkludert i saken, men at Det europeiske legemiddelverket (EMA) nå har satt i gang et arbeid for å se på mulige sammenhenger mellom vaksinen og tilfellene av blodpropp.

Ekstremt sjeldent

– Jeg vil si at dette er ekstremt sjeldne hendelser og denne vaksinen er brukt på flere titalls millioner mennesker og bortsett fra tilfellene i Norge, Danmark og Østerrike, så er det ikke rapportert om slike hendelser, sier Hortemo til TV 2.

På spørsmål på hva folk som er engstelige, nå bør tenke, svarer han:

– Da den (vaksinen) ble tatt i bruk i Norge, var det på bakgrunn av studier som viste at den var effektiv. De skal vite at det ikke er etablert at disse problemene skyldes vaksinen, sier Hortemo.

Verdens helseorganisasjon konkluderte fredag med at det ikke er noen grunn til å stanse bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Fagdirektør Steinar Madsen sier til VG TV at han ikke tror at disse hendelsene vil få stor betydning for vaksineringen framover.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 2. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 3. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 4. 60 personer blir vak­sinert dag­lig i vaksine­buss

 5. FHI-rapport viser hvor skjevt pandemien rammet. Frykter disse etter­virkningene mest

 6. Ny studie: Vaksinene beskytter godt mot alvorlig covid-19-sykdom

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Vaksine
 5. Legemiddelverket