90 prosent færre nordmenn ferierer i Tyrkia

På kun fire år har antallet nordmenn som reiser på sydenferie til Tyrkia, falt med 90 prosent. Samtidig stiger antallet reisende til Hellas, Kroatia og Spania.

Publisert: Publisert:

Stadig færre nordmenn reiser på ferie til Tyrkia. Her fra Kemer i Tyrkia. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– I rekordåret 2013 dro nærmere 400.000 nordmenn på pakketur til Tyrkia – i år var antallet rundt 40.000, sier administrerende direktør Erik Haug i Apollo Reiser til Finansavisen. På grunn av manglende etterspørsel, ble 2017 det første året hvor Apollo Reiser ikke hadde charterfly til Tyrkia.

Siden 2015 har det vært en rekke bombeangrep i Tyrkia, som også er naboland til krigsherjede Syria. Noen av angrepene har vært rettet direkte mot turistindustrien. I januar 2016 ble 13 turister drept av en selvmordsbomber i turiststrøket i Istanbul, i juni samme år ble 41 personer drept av en selvmordsbomber på den internasjonale flyplassen i Istanbul. To uker senere var det et kuppforsøk, og i desember 2016 ble 39 drept på en nattklubb i Istanbul.

London stabilt

Haug har imidlertid ikke et konkret svar på hvorfor turismen svikter i Tyrkia samtidig som den holder seg stabil i London, Frankrike og Spania, hvor det også har vært terrorangrep.

– Det vi ser ut ifra våre tall, er at populære reisemål og typiske «gjengangere» blant nordmenn, som eksempelvis London, «tåler mer» enn andre, fortsetter han overfor Finansavisen.

Etter terrorangrep i andre europeiske storbyer, synker turismen i noen dager, men den tar seg raskt opp igjen. Men i land som Tyrkia og Egypt, der terroren har vært rettet direkte mot turister, er situasjonen en annen.

Velger nye land

Haug sier den tradisjonelle pakkereisen med direktefly til sol og varme har holdt seg stabil de siste tre årene med omtrent en million reisende. Mange velger andre land i Sørøst-Europa i stedet for Tyrkia.

– For ti år siden hadde Apollo kun ett direktefly til Kroatia fra Oslo. Denne sommeren hadde vi elleve direkteflyginger fra ti ulike byer i Norge, sier han til Finansavisen.

Generelt melder Haug om en historisk høy aktivitet med en oppgang på 20 prosent i antall solgte reiser sammenlignet med fjoråret.

Publisert:

Les også

 1. Putin og Erdogan går sammen for å få slutt på krigen i Syria

Mest lest akkurat nå

 1. Viking raste etter nederlaget: – Sjokkerende

 2. Tre nye smittetilfeller i Stavanger

 3. Kan man legge det i fryseren? Eller helle kokende vann over? Her får du svar om hvordan viruset drepes i tøymunnbind.

 4. Strenge nasjonale retningslinjer innført: Dette betyr det for Halloween og bursdager

 5. - Litt blonder er tydeligvis alt som skal til

 6. Fant smitte på 344 fly i Norge. De fleste tilfellene kommer fra ett land.

 1. Tyrkia
 2. Apollo
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Turisme