Foreslår å fjerne krav til drosjeløyve ved samkjøring

Regjeringen vil ha et friere drosjemarked og foreslår å fjerne dagens krav til drosjeløyve under visse vilkår. I tillegg vil de fjerne løyvehavernes plikt til å være tilknyttet en drosjesentral.

Illustrasjonsfoto.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Drosjenæringen får med dette forslaget ett regelverk som er enklere og bedre tilpasset dagens behov og ny teknologi, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Det vil ikke bli stilt krav om løyve når sjåføren tar med seg passasjerer som «har et sammenfallende transportbehov som sjåføren, og betalingen for turen ikke er høyere enn kostnadene ved transporten fordelt mellom de som er i bilen», heter det i forslaget.

Les også

Når man har tatt plass i setet, begynner taksameteret å løpe

Les også

Haxi-sjåførene frikjent i Høyesterett

I dagens yrkestransportlov er også såkalt samkjøring nevnt, men etter gjeldende regler kan man bare samkjøre med kolleger og naboer, og kun om transporten skjer mellom hjem og arbeidssted.

Uten sentral

Den øvre aldersgrensen for å beholde løyve for drosjekjøring foreslås økt fra 70 til 75 år, og løyvehavernes rett og plikt til å være tilknyttet en drosjesentral, blir foreslått opphevet.

– Drosjenæringen vil med dette forslaget stå betre rustet til å utvikle nye og mer kunderettede tjenester og driftsformer, sier samferdselsministeren om forslaget til endringer i yrkestransportloven.

Uber

Forslaget åpner for flere nye metoder for formidling av drosjetjenester. De som har løyve skal selv kunne velge en passende markedskanal, som for eksempel en mobilapplikasjon. Dermed kan veien ligge åpen for Uber og andre lignende løsninger.

Les også

Taxiforbundet anmelder Uber for «kriminell virksomhet»

Les også

Uber vil til Stavanger

– Regjeringen håper det nye regelverket vil gi større variasjon i drosjetilbudet, og legge til rette for reell konkurranse i drosjenæringen, heter det i høringsnotatet. Høringsfristen er satt til 1. mars 2017.

Publisert:
 1. Uber
 2. Transport
 3. Ketil Solvik-Olsen
 4. Miljøtaxi
 5. Rogaland Taxi

Mest lest akkurat nå

 1. Utdrikningslag skapte panikk i Stavanger sentrum: – Noen rister det av seg, mens andre kan slite over tid

 2. 18-åring døde etter sammenstøt mellom båt og vannscooter

 3. Fikk flere meldinger om uforsvarlig kjøring på Trones

 4. Beruset mann truet betjening på pizzarestaurant

 5. Vikings stortalent scoret to i snuoperasjon

 6. Oppsiktsvekkende Haaland-tall: - Det er veldig lite