Trine Skei Grande maner til kamp mot populistene

Venstre-lederen tok knallhardt oppgjør med populistiske politikere, men samtidig selvkritikk på måten Venstre har fremstått i mediene.

ADVARER: Den gryende populismen skal bekjempes med kunnskap og Venstre-politikk, mener Trine Skei Grande, som ikke pekte på noen spesifikke partier i Norge hun mener fremstår populistiske.
 • Anders Haga
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Trine Skei Grandes landsmøtetale i Ålesund kommer etter en rekke kontroversielle dager i Venstre-sammenheng. Venstre-lederen uttalte til VG at de skulle kibbe Frp ut av regjeringen etter valget, noe som har utløst sterk kritikk internt, skriver Bergens Tidende.

Flere kommentatorer har også påpekt hvor splittet Venstre fremstår, når de på den ene siden skryter av alt de får til i samarbeid med regjeringen, og på den andre siden klager på og kritiserer Frp. Grande kom med en aldri så liten innrømmelse i så måte:

– Vi er ikke akkurat på vårt beste når vi kjefter, er arrogante og bedrevitende. Når vi kjemper så hardt for ting at vi bretter ut hele følelseslivet vårt i mediene, men samtidig ikke klarer å dyrke våre egne seire.

– Men fra i dag skal jeg prøve å være på mitt beste hver eneste dag, og kjempe frem de endringene alle i denne salen brenner for at vi skal få gjennomført.

Les også

Full konflikt i Venstre: Borsch raser mot «illojal» Raja

Mot populismen

Selv om partilederen påpekte alle tingene Venstre har endret, og skal endre i norsk politikk, brukte hun også mye tid på å fortelle alt de skal kjempe mot. Grande retter en advarende pekefinger mot den voksende populismen her til lands og ellers i verden. Når populister vinner valg, er det fordi folk føler de faller utenfor og mister troen på at noe bedre er mulig, ifølge Grande.

– Og da er det noen partier som ser muligheten til å vokse på å dyrke det negative, på å snakke ned «de andre», på å mobbe og hate. Når frustrasjonen og sinnet vokser, og lederne dyrker mistillit og mistro mellom folk, ved å skylde på andre og peke ut fiender, da havner man fort i en farlig spiral.

Kunnskap skal være Venstres medisin mot den voksende populismen, nasjonalismen, fremmedhatet og diskrimineringen.

– Det er enhver politikers plikt å møte folks uro og engstelse med ærlighet, kunnskap og løsninger, ikke med frykt, splittelse og kunnskapsforakt.
Ansvarlige politikere bidrar til å redusere konflikter i samfunnet, istedenfor å bygge opp motsetninger mellom folk, by og land.

Les også

Venstre-politikere reagerer på Grandes Frp-trussel

Sliten og energisk

Fra talerstolen går Venstre-lederen i rette med kommentatorene som hun sier har skrevet at hun er sliten, nærmest ferdig med politikk, de siste dagene.

– Det er ingen av dem som har skrevet det, som har spurt meg om det.

Hun erkjenner samtidig at de siste årenes politiske kamp i Stortinget har tatt på, og viser spesielt til den siste budsjettavtalen med regjeringen som kom på plass i høst. Grande viser også til kampen rundt asylbarna som noe som tok på.

– Ja, jeg var sliten, og man kan bli oppgitt og lei. Men det var jo verdt det. Vi oppnådde resultater. Vi snudde flertall. Samme hva dere sier. Det gir meg masse energi.

– Og de som tror at jeg er for sliten til å drive valgkamp – de skal sannelig få bite i seg de ordene.

På meningsmålingene de siste månedene har Venstre ligget under sperregrensen på fire prosent, og på en måling i Vårt Land denne uken fikk de 2,7 prosent. Ifølge partilederen har det imidlertid aldri vært mer behov for hennes parti og dets ideer enn akkurat i dag.

– I en tid der populistiske løsninger – og lettvinte, usanne påstander er tidsånden – må man ha en motkraft. Det er på tide med noen som står opp for det som er seriøst, for det ordentlige. Noen som er prinsippfaste og som følger grunnleggende prinsipper, uansett hvilken vei det blåser.

Publisert:
 1. Politikk
 2. Diskriminering
 3. Venstres landsmøte
 4. Venstre (V)
 5. Trine Skei Grande

Mest lest akkurat nå

 1. Kjerkol om omi­kron-smitten: Regjeringen er klar til å innføre nye til­tak

 2. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 3. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

 4. Politiet tipset om at det ligger hånd­granater gjemt i skogs­område

 5. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 6. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig