80.000 frivillige vil delta i Strandryddeuken

Vårens aksjon for å rydde norske strender rene for skrot og avfall ligger an til å få rekordoppslutning. Hele 80.000 frivillige har meldt seg til tjeneste.

Statsminister Erna Solberg (H) og daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på strandryddedagen på Langåra utenfor Sandvika i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
  • Hanad Ali
  • NTB
Publisert: Publisert:
Søppel som Alva Dalen, Kan Warr, Amalie Meek og Nesna Sahker i 3. klasse på Grünerløkka skole fant i Birkelunden i forbindelse med strandryddedagen 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Antall frivillige har vokst betydelig siden 2017 da 20.000 meldte seg i ryddeaksjonen som årlig arrangeres av Hold Norge Rent.

– Strandryddedagen er Norges største kollektive ryddedugnad, og i år opplever vi større interesse og engasjement enn noen gang, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen i Hold Norge Rent.

Strandryddedagen 2018 finner sted lørdag 5. mai og er høydepunktet i Strandryddeuken som går fra mandag 30. april til 6. mai.

Aksjonen er en del av en internasjonal dugnad som har pågått i mange år, med utspring i den amerikanske organisasjonen The Ocean Conservancy. Til nå har nærmere ti millioner mennesker i mer enn 150 land deltatt.

– Målet er 100 000 frivillige ryddere i 2018, og vi håper det blir samlet inn dobbelt så mye avfall som i 2017, sier Gulbransen.

Den nordiske strandryddedagen arrangeres av Hold Norge Rent og de nordiske søsterorganisasjonene, og er støttet av Nordisk Ministerråd. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) holder åpningstalen når Strandryddedagen går av stabelen lørdag.

Det blir også dykkeaksjon, aktiviteter for barn, ryddeaksjon, foredrag og konsert under hovedmarkeringen i Haugesund.

Publisert: