Selvmordsforsker kritisk til mediedekningen av Ari Behns død

Mediedekningen av Ari Behns død får kritikk av en selvmordsforsker, mens organisasjonen LEVE frykter at den kan få en smitteeffekt.

Publisert: Publisert:

Gatekunstnere har laget et kunstverk av avdøde Ari Behn på en vegg på det gamle bygget til Biltilsynet i Fyllingsdalen i Bergen. Foto: Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

 • NTB

Ari Behn ble fredag bisatt fra en fullsatt Oslo domkirke. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Pressedekningen bærer preg av en romantisering av det som har skjedd. Det mener forsker Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), skriver NRK.

– Det er det ensidige, hyllende bildet hvor man bare fokuserer på personens sterke sider. Dette blir et vakuum, og man lurer på hva som egentlig skjedde, sier Walby, som også legger til at familiens åpenhet har vært bra.

Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE) mener omfanget av mediedekningen er problematisk og frykter at det kan føre til en smitteeffekt, spesielt på grunn av all hyllesten i mediene.

– Det er lystenning og vakre ord, og det er fint på mange måter, men det tar samtidig bort fokuset fra at selvmord er en krise man trenger hjelp til å komme ut av, sier generalsekretær Terese Grøm i LEVE.

Møtt med ros

Den 47 år gamle forfatteren og kunstneren Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag. De etterlattes åpenhet rundt selvmordet har blitt møtt med ros fra mange hold, blant annet fra Norsk Redaktørforening. Organisasjonen uttrykker samtidig at omfanget av pressens dekning alltids kan diskuteres i etterkant.

– Vi opplever pressens dekning som respektfull og balansert og mener det er viktig fremover å fokusere på hva som kan forebygge selvmord, sier leder Hanna Relling Berg i Norsk Redaktørforening til NRK.

I 2006 ble Vær varsom-plakatens hovedregel om at selvmord ikke skulle omtales, endret. Likevel er pressen vanligvis forsiktige med å omtale selvmord.

Datterens tale ble hyllet

Ari Behn ble bisatt fra en fullsatt Oslo domkirke fredag ettermiddag. Blant dem som talte i bisettelsen, var prinsesse Märtha Louise og Ari Behns eldste datter – 16 år gamle Maud Angelica Behn.

– Vi vet at du var mye trist, men du sa at du ble bedre. Du må ha holdt ting hemmelig og skjult hvor vondt du hadde det, for ikke å bekymre oss. For du har vært psykisk syk i mange år, og det har vært vanskelig for oss barna, sa hun i sin tale, som i etterkant ble hyllet både av statsminister Erna Solberg (H) og organisasjonene Mental Helse og LEVE.

Ari Behn skulle egentlig ha feiret jul sammen med familien, skrev prinsesse Märtha Louise i en minnetekst til sin eksmann fredag kveld.

– En usynlig sykdom tok mer og mer overhånd i deg, for sånn er det når den psykiske helsen svikter. Over lang tid så vi deg gradvis bli borte, men vi holdt fast i troen på at dette skulle gå bra, skrev prinsessen.

Publisert:

Les også

 1. – Ari Behn er ikke alene

 2. – Over lang tid så vi deg gradvis bli borte, men vi holdt fast i troen på at dette skulle gå bra

 3. TV3 fjernet omstridt Ari Behn-dokumentar

 4. Støre om Maud Angelicas tale: – Mektigere blir det ikke

 5. – Vi elsker deg, pappa. Du er en glitrende diamant, du også

Mest lest akkurat nå

 1. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 2. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 3. Nå blir det billigere å kjøre buss

 4. Er det forsvarlig å reise mellom ulike kommuner slik situasjonen er akkurat nå? Vi svarte på lesernes spørsmål

 5. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

 6. Tar grep for at skolen skal holdes åpen

 1. Ari Behn
 2. Selvmord