Politiet: Kjørte stemorens bil til moskeen

Politiets teori: Først drepte Philip Manshaus (21) stesøsteren sin (17) på Eiksmarka. Så tok han stemorens bil og kjørte til moskeen på Skui.

Gjerningsmannen kom sannsynligvis kjørende i denne bilen fra Eiksmarka til Skui ved 16-tiden lørdag.
  • Frode Sætran
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • Hans O. Torgersen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det er slik Philip Manshaus bevegelser kan se ut til å ha foregått. Bilen, som står registrert på siktedes stemor, skal ha vært tilgjengelig for barna i familien. Da politiet ankom åstedet på Skui, sto bilen parkert utenfor.

– Jeg kan bekrefte at vi mener at han har kjørt bilen som tilhører familien. Bilen er selvfølgelig en del av etterforskningen og gjenstand for undersøkelse, sier politiinspektør og enhetsleder Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikt.

Hun kan ikke si noe om hvilken rute Manshaus tok for å komme frem til Al-Noor Islamic Centre.

21-åringen skal møte i fengslingsmøte i Oslo tingrett klokken 13 mandag. Forsvarer Unni Fries sier at han ikke erkjenner straffskyld. Hun snakket med ham i går kveld og skal ha en ny samtale med ham før fengslingsmøtet. I tillegg skal en av Fries’ kolleger møte 21-åringen på formiddagen.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hva som kommer frem i fortrolige samtaler mellom meg og min klient, men jeg kan bekrefte av vi snakket sammen i går, sier Fries.

Hun understreker at det er han selv som nekter straffskyld.

– Han ønsker ikke å gi noen forklaring, men jeg vet ikke om han vil endre avgjørelsen før fengslingsmøtet, sier Fries.

Bilen som siktede skal ha kjørt til moskeen, sto parkert på stedet 1. Døren som han skal ha skutt i stykker, er markert med 2 og hovedinngangen med 3.

Da Aftenposten var utenfor moskeen etter skyteepisoden, sto bilen til den drepte jentas mor parkert utenfor. Hvis politiets siktelse om at Manshaus drepte stesøsteren før han forlot hjemmet er riktig, tyder det på at han tok bilen til stesøsterens mor for å kjøre de 17 kilometerne til Al-Noor Islamic Centre i Ringsriksveien på Skui.

Philip Manshaus skal ha drept stesøsteren sin før han tok bilen til farens samboer og kjørte fra familiens bolig.

21-åringen smadret glassruten på en sidedør og kom seg inn i moskeen og begynte å skyte før han ble overmannet av en av moskeens medlemmer.

Manshaus ble holdt nede inntil politiet kom og pågrep ham.

Under fengslingsmøtet klokken 13 mandag vil 21-åringen bli møtt med en siktelse som omfatter drap, terror- og drapsforsøk.

21-åringen tok seg inn i moskeen ved å knuse denne sidedøren.
Publisert: