Kulderekorder flere steder – venter mer snø

Mens nordmenn drar til Syden, jobber brøytemannskapene på fjellovergangene her hjemme. Flere veier er stengt.

NATTESTENGT: Natt til onsdag var Sognefjellet stengt pga. snø og is i veien. Her står brøytebilen ved Sognefjellshytta. Også torsdag morgen var det snø over fjellet. Foto: Torstein Nordal / NTB scanpix

 • Karoline Risnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Snøvær gir stengte veier og vanskelige kjøreforhold flere steder på Vestlandet torsdag morgen.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet har vært stengt i perioder både tirsdag og onsdag. På grunn av mye snø blir veien ikke åpnet klokken 08 torsdag som planlagt. Vegtrafikksentralen Vest opplyser at det skal tas en ny vurdering klokken 10.

Fylkesvei 243 over Aurlandsfjellet i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av vanskelige kjøreforhold. Her vil det bli tatt en ny vurdering torsdag klokken 12.

Onsdag snakket vi med brøytebilsjef Torstein Noredal, som eier og driver Nordal maskin, som står for brøytingen på Sognefjellet.

– I dag tidlig var det full vinter fra 1000 meter og oppover. Det har vel kanskje skjedd tidligere, men det er mange år mellom hver gang, sa han da.

Dette bildet ble tatt ved Sognefjellshytta like før klokken 07 torsdag 4. juli 2019. Foto: Statens vegvesen

– Kommer man med sommerdekk og skal over fjellet bør man være forsiktig. Også over Hardangervidda kan det bli ned mot null grader og det kan komme snøbyger, så folk bør være obs, sier trafikkoperatør Tina Fjellavli til BT.

Les også:

Les også

Snø, vind og regn i vente, men neste uke kan vi faktisk få en smak av sommer

Les også

Badetempen sank fra 19 til 9 grader

Kan bli «morsomt» torsdag

Ifølge Nordal var det onsdag kveld bar asfalt på den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa. Men med værmeldinger som varsler opptil 17 centimeter snø i løpet av natten og morgenkvisten torsdag, så kan det bli en interessant morgen, sier han.

– Da kan det bli morsomt med bobil- og campingturister med sommerdekk, sier Nordal.

Slik har sommeren fortonet seg i Fargegata i Stavanger. Heldigvis slipper vi snø. Foto: Pål Christensen

I løpet av sin ti år lange brøytekarriere har brøytebilsjåføren aldri tidligere opplevd snø på veien i juli.

– For oss blir dette litt på sparket. Brøytebilen står med vinterdekk hele året, og man er aldri helt trygg på Sognefjellet, men det er store kontraster. Nå har jeg akkurat drevet med slått, og så er det opp å stenge bommen på fjellet.

Gamle Strynefjellsveg, fylkesvei 258 mellom Oppland og Sogn og Fjordane, er også stengt torsdag. Det var ventet at denne veien kunne åpnes i løpet av torsdag, men Statens vegvesen opplyste ved 07.30-tiden at veien likevel ikke kan åpnes i løpet av dagen.

Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn var stengt tidlig torsdag morgen, men denne veien ble åpnet igjen klokken 08.

Kulderekorder

Til tross for at kalenderen sier at vi er i sommermåneden juli, utstedte Meteorologisk institutt mandag farevarsel på gult nivå fordi det kunne komme mye snø i Nordfjord og Møre og Romsdal. Dette varselet gjelder frem til torsdag morgen.

I Møre og Romsdal ble det målt -2,7 grader på fjellet Mannen natt til onsdag. Den forrige fylkesrekorden var -1,9 på samme sted i 2010, ifølge meteorologene. Og i Oppland ble det målt- 6,4 grader på Juvvasshøe, mens den forrige fylkesrekorden var Fokkstua med -5,3 i 1964.

Vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør sier til NTB at det er fjellovergangene i Møre og Romsdal og Oppland, som er mest utsatt.

– Det går byger og etter hvert vil det bli mer jevn nedbør. Det blir nok fremdeles snø i høyfjellet, og det kan være at det legger seg litt også på fjellovergangene, sier Skattør.

Meteorologen sier at nedbøren nok vil avta utover dagen, og at faren for snø vil være over.

– Det blir nok minusgrader i fjellet også natt til fredag, men ikke nedbør. Fra helgen og utover vil ikke bli like kaldt, sier hun.

Publisert:
 1. Snø
 2. Vær
 3. Vinter
 4. Hardangervidda
 5. Meteorologisk institutt

Mest lest akkurat nå

 1. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen

 2. Jakob Ingebrigtsen er forlovet

 3. Naudetatane har 14 i karantene etter Skurve-ulukka: – Burde fått tilbod om vaksine

 4. Natten for politiet: butikkinnbrudd, ruskjøring og biljakt

 5. Familiefaren kaller seg Better Bound: – Frihet for meg er å bli bundet fast

 6. Økt smitte på Gosen skole, 80 personer må i karantene