Ingen rødgrønn støtte til Jensens forslag om norskkrav for Nav-støtte

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Frp-leder Siv Jensen for å først kutte i norskopplæringstilbudet og så ville straffe flyktninger som ikke lærer seg norsk.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, her under besøket på AUFs sommerleir fredag, synes ikke om forslaget om å nekte Nav-støtte til flyktninger som ikke kan norsk fem år etter ankomst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Før hun kommer med pisken etter fem år, så bør hun sørge for at det er et godt tilbud de første årene, sier Støre til NTB.

Siv Jensen vil nekte flyktninger Nav-støtte dersom de ikke har lært norsk etter fem år. Hun viser til at norskkunnskaper er viktig for å komme i jobb, og at det er avgjørende ikke bare for den enkelte, men for velferdsstatens framtid.

Kuttet i norsktimer

Støre mener at dersom det var norskkunnskapene hun var opptatt av, burde hun begynne med å sikre god norskopplæring. I 2015 ble antall timer norskundervisning asylsøkere kan få på mottak, kuttet fra 250 til 175.

– I Stortinget er alle enig om betydningen av norsk, det å kunne språk. Men da må vi samtidig legge til rette for at folk som kommer til Norge får den norskopplæringen de trenger for å lære seg språk raskt, enten de er i mottak eller i lokalsamfunn, sier Støre.

– Innvandrere som skal ut av landet, trenger ikke lære norsk, svarer Siv Jensen til NTB.

Frykter flere konflikter

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, avviser også forslaget. Han viser til dem som vil jobbe og bli integrert, men som sliter med å lære seg språket.

– Å lage en generell regel om at man ikke skal få Nav-støtte om man ikke består en test etter fem år og har varig opphold, det tror jeg er en veldig dårlig løsning som bare kommer til å skape flere konflikter, sier Vedum til NTB.

– Jeg mener det er et rimelig å forvente at de som ønsker å bo i Norge, har lært seg norsk etter fem år. Innvandrere skal i jobb, ikke leve av skattebetalerne. Ap og Sp mener åpenbart det motsatte siden de går til valg på betydelige skatteskjerpelser, svarer Jensen.

– Fjern heller kontantstøtten

Sosialistisk Venstreparti er enig med sine tidligere regjeringsfeller. Karin Andersen mener at nøkkelen til å få flere ut i arbeid er å fjerne kontantstøtten og øke norskopplæringen i mottak.

– At Listhaug først kutter i norskopplæringa og så kutter i sikkerhetsnettet for dem som ikke har lært norsk, viser at hun ikke er integreringsminister, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Styrket tilbud i integreringsmottak

Et forslag om ytterligere reduksjon «sa Stortinget takk og lov nei til», ifølge Støre. Jensen på sin side mener tilbudet er styrket, fordi 500 spesielt motiverte asylsøkere kan få ekstratilbud på «supermottak».

– Støre og Vedum syr puter under armene på folk. For å lykkes med integreringen, må vi stille krav. Derfor har vi etablert integreringsmottak for personer som er ventet å få opphold i Norge. I disse mottakene er norskopplæringen styrket og begynner rett etter at asylsøkerne har fått plass på mottaket, sier Jensen.

For å få plass på integreringsmottak, må asylsøkerne skrive under på at de aksepterer strenge krav til motivasjon og egeninnsats. De som får plass, er motivert og har høy sannsynlighet for å få opphold. Hvis de bryter kontrakten og ikke følger programmet, mister de plassen.

Les også

 1. Jensen vil stille språkkrav for å gi Nav-støtte

 2. Støre mener Listhaugs oppfordring minner om et angiversamfunn

 3. – Fremskrittspartiets landbrukspolitikk er en løs kanon

Publisert:
 1. Politikk
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Siv Jensen
 4. Nav
 5. Norskopplæring

Mest lest akkurat nå

 1. Viking tar med ung storscorer til Spania

 2. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 3. Kommunen snur – Ellen Marie (102) får plass på sykehjem likevel: – Nå kan jeg slappe helt av

 4. Eldre mann er kommet til rette

 5. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 6. Barn an­befales ikke len­ger å droppe fritids­aktivi­teter selv om de er nær­kont­akter