Kunnskapsministeren: – Vi må reagere strengere på vold i skolen

Det må slås hardere ned på vold i skolen. Det er en av konklusjonene fra krisemøtet om uroen i Oslo-skolen. Politiet får som varslet 30 millioner ekstra. 

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) og kunnskapsminister Henrik Asheim (H) er samstemte om at det må slås hardt ned på vold i skolen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Rektor Terje Wold ved Stovner videregående skole i Oslo uttalte i september at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved Stovner et trygt og godt arbeidsmiljø. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Strengere reaksjoner som straff og utvisning er blant tiltakene som vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) vil se nærmere på etter onsdagens krisemøte om vold og uro i Oslo-skolen.

Asheim vil blant annet vurdere regelverket for utvisning av elever.

– Dagens regelverk er så strengt at man ikke får utvist noen elever som burde vært utvist, sier han til NTB.

– Men jeg er veldig opptatt av at vi da må sørge for at elevene ikke bare sendes ut av skolen, men blir fanget opp av en annen aktivitet, understreker kunnskapsministeren.

Må få konsekvenser

På møtet onsdag deltok blant andre justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), sjef for Oslo-politiet Hans Sverre Sjøvold og Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Amundsen peker på at det må slås hardere ned på kriminalitet og vold i skolen.

– De som er «verstinger», må oppleve at deres handlinger får konsekvenser i andre enden. Det er veldig viktig og kan bidra til å avgrense problemet, mener han.

Ifølge politiet er det en kjerne på rundt 100 personer som står bak det meste av uroen ved Oslo-skolene.

Også Oslos politimester mener det er svært viktig at politiet settes i stand til å slå ned på ungdommene i en tidlig fase.

– Må sette grenser

– Det er helt avgjørende. Vi må sette grenser for atferd som er kriminell og uønsket, sier Sjøvold.

Regjeringen har tidligere varslet at de vil bevilge 30 millioner kroner til politiet i Oslo sørøst i statsbudsjettet som legges fram torsdag, penger som skal brukes til forebyggende arbeid

Ifølge Sjøvold er det flere fellestrekk blant ungdommene, som dårlige språkferdigheter og fattig familiebakgrunn. Dessuten er de fleste av dem faglig svake på skolen.

– Vi må samarbeide bedre med skolene for å forebygge kriminalitet, sier han.

– Handler om innvandring

Leder av utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp) mener Oslo-politikerne ikke evner å løse voldsproblemene i skolen fordi de ikke vil innrømme at det skjer på grunn av innvandring.

– Det vi må erkjenne når det gjelder problemene i Oslo-skolen, er at det har med høy innvandring å gjøre, sier Steffensen til Utdanningsnytt.

Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl mener derimot problemet først og fremst handler om fattigdom og ulikhet.

– Vi er enige om at dette er et sammensatt problem, kanskje først og fremst et klasseproblem, sier hun.

Samtidig er hun fornøyd med signalene fra møtet, blant annet om et forsterket samarbeid mellom skoler og politi.

Utfordrer regjeringen

Asheim kalte inn til krisemøte etter at rektor Terje Wold ved Stovner videregående skole for noen uker siden slo fast at arbeidsmiljøet ved skolen ikke lenger er trygt på grunn av vold, trusler og uro.

I fjor ble det rapportert om 1.940 tilfeller av vold mot lærere i Oslo-skolen, mer enn en dobling fra året før, ifølge Dagsavisen. Ifølge VG ble det i 2015 anmeldt 21 ulike voldshendelser, mot 47 anmeldelser i fjor.

Tellevik Dahl etterlyser samtidig mer penger fra regjeringen for å forsterke områdeinnsatsen i Oslo sørøst og viser til at statens bidrag de siste årene er blitt kuttet fra 130 til 33 millioner kroner.

– Jeg har utfordret regjeringen til å matche det byrådet legger på bordet. Egentlig er dette et 50–50 samarbeid, sier Tellevik Dahl.

I budsjettet for neste år har byrådet bevilget 125 millioner kroner til satsingeni Groruddalen og til Tøyen/Grønland og Oslo Sør.

Publisert:
  1. Vold
  2. Sylvi Listhaug
  3. Per-Willy Amundsen

Mest lest akkurat nå

  1. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

  2. Solabuen vant dataspill-VM og rundt fem millioner kroner

  3. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

  4. Leggingen måtte utsettes da påfuglen dukket opp i hagen til småbarnsfamilien på Eiganes

  5. Har du sett disse fra E39?

  6. Skuffet Viking-trener: – Skal være gode nok til å holde unna